INBO verwacht toename van Vlaamse everzwijnenpopulatie

De everzwijnenpopulatie in Vlaanderen zou snel kunnen groeien. "De combinatie van zachtere winters en een overvloed aan voedsel zorgen ervoor dat meer jongen geboren kunnen worden en blijven leven", zegt Jim Casaer van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Eind jaren vijftig werden de laatste wilde everzwijnen geschoten, sinds 2006 maakt het dier opnieuw opmars.
14 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

De everzwijnenpopulatie in Vlaanderen zou snel kunnen groeien. "De combinatie van zachtere winters en een overvloed aan voedsel zorgen ervoor dat meer jongen geboren kunnen worden en blijven leven", zegt Jim Casaer van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Eind jaren vijftig werden de laatste wilde everzwijnen geschoten, sinds 2006 maakt het dier opnieuw opmars.

Everzwijnen duiken de laatste jaren opnieuw op in Limburg, vooral in de Voerstreek, in de regio van het Nationaal Park Hoge Kempen en de Vallei van de Zwarte Beek. Er werden ook everzwijnen gemeld in het Zoniënwoud en in bossen rond Brugge en Ursel. In 2009 werden in Vlaanderen 120 tot 130 everzwijnen geschoten. De stijging van de wilde everzwijnenpopulatie is een Europees fenomeen.

"Er zijn verschillende theorieën voor", zegt Jim Casaer van INBO. "Gunstig voor de populatie zijn de zachter wordende winters, waardoor de sterfte onder de jongen daalt, in combinatie met mogelijk sneller op elkaar volgende mastjaren, waarbij beuken en eiken meer vruchten dragen dan tijdens andere jaren."

Everzwijnen kunnen zich voortplanten vanaf een gewicht van ongeveer veertig kilo. "Onze eerste data wijzen erop dat ze in Vlaanderen dat gewicht reeds vanaf zeven maanden kunnen bereiken. Dat betekent dat ze binnen het jaar na hun geboorte zelf jongen op de wereld kunnen zetten, waardoor de populatie zeer snel kan toenemen. Of ze dat effectief zal doen, is een andere vraag", besluit Casaer.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek