ValuSect doet tweede oproep voor projecten rond insectenteelt

Bedrijven met een innovatief idee voor de ontwikkeling van voedingsproducten op basis van insecten kunnen onderzoekssteun ter waarde van maximaal 40.000 euro aanvragen. ValuSect, een Interregproject dat insecten op onze menukaart wil krijgen, lanceert daarom een tweede subsidieronde.”

29 november 2021  – Laatste update 30 november 2021 21:13
Lees meer over:
Inagro_mealworm_hand

De wereldbevolking groeit, terwijl de beschikbaarheid van hulpbronnen, zoals voedsel, afneemt. “Insecten kunnen een antwoord bieden op de behoefte aan duurzame alternatieven voor voedselbronnen. Een voorwaarde daarvoor is de ontwikkeling van voedingsmiddelen op basis van insecten én de bijhorende duurzame productie- en verwerkingstechnieken. Daar moet het project ValuSect aan bijdragen”, stelt onderzoeksinstelling Inagro dat een partner is in het Europese ValuSect-project . Het project wordt in Vlaanderen getrokken door de Thomas More Hogeschool.

In april 2021 kende het ValuSect-partnerconsortium al voor 410.000 euro aan diensten toe aan 17 kmo's ter ondersteuning van hun activiteiten rond de ontwikkeling van op insecten gebaseerde voedingsproducten in Europa. Onder de gesteunde Europese projecten ook het Belgische Kriket, een jong Brussels bedrijf dat krekelmeel gebruikt als ingrediënt van energierepen en granola. Het zijn projecten met krekels, sprinkhanen of meelwormen die voor onderzoekssteun in aanmerking komen.

Kriket ontving een voucher van 40.000 euro voor onderzoek naar de mogelijkheid om krekels te telen op reststromen uit de retail. Michiel Van Meervenne, mede-oprichter van Kriket, vertelt dat dit onderzoek deze zomer is opgestart en volop loopt. “Over resultaten kunnen we op dit moment nog niet veel zeggen, daarvoor is het nog te vroeg.”

Kriket haalt als enige Belgische bedrijf een ValuSect voucher binnen
Uitgelicht
Het Europese project ValuSect wil insecten op onze menukaart krijgen. In december vorig jaar werd daarom een oproep gelanceerd: geïnteresseerde (agrovoedings)bedrijven konden ...
28 april 2021 Lees meer

Succesvolle eerste call gevolgd door tweede oproep

Na wat de organisatie van ValuSect “een succesvolle eerste call” noemt, wordt er nu een tweede oproep geplaatst. Bedrijven die een project indienen, maken kans op een voucher van 10.000, 20.000 of 40.000 euro die ze bij een deelnemende partner van ValuSect kunnen indienen voor onderzoek. In Vlaanderen is dat Inagro, Thomas More Hogeschool en Innovatiesteunpunt. In totaal zijn er diensten ter waarde van 440.000 euro te verdelen.

Onderzoeken moeten betrekking hebben op humane voedselproducten op basis van insecten. De steun voor onderzoek draait rond volgende categorieën: technologische diensten, voedselontwikkeling en -innovatie, strategische zakelijke diensten en consumentenbereidheid. Ook op dit laatste gebied zijn er nog flinke hordes te nemen. De consumptie van insecten stuit op weerstand van de Europese bevolking. Toch is volgens gegevens van ValuSect 30 procent van de Europeanen wel bereid voedsel te eten op basis van insecten.

De afgelopen tijd zijn sprinkhanen en meelwormen goedgekeurd voor humane consumptie. Dat is een teken dat Europa de consumptie van insecten steeds serieuzer neemt

Carl Coudron - Onderzoeker insectenkweek Inagro

“De afgelopen tijd zijn sprinkhanen en meelwormen goedgekeurd voor humane consumptie in de EU. Dat is een teken dat Europa de consumptie van insecten steeds serieuzer neemt”, stelt Carl Coudron die bij Inagro onderzoek doet naar insectenkweek en ook verantwoordelijk is voor het ValuSect-project. In totaal zijn er bij de West-Vlaamse onderzoeksinstelling zes medewerkers betrokken bij onderzoek naar insectenteelt.

Deadlines en infosessie

Inagro en de andere ValuSect-partners organiseren op dinsdag 30 november een virtuele infosessie waarbij een toelichting gegeven wordt over de aanvraagprocedure. Bedrijven moeten voor 7 januari 2022 hun project indienen. Het aanvraagformulier is vanaf 6 december beschikbaar op de website van Inagro. De onderzoeksinstelling geeft alvast mee dat er in januari 2022 ook een bijkomende voucheroproep zal volgen voor projecten met diervoerder op basis van insecten.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek