ILVO onderzoekt verspreiding tomatenmineermot
nieuwsHet Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) coördineert een onderzoek naar de verspreiding van de tomatenmineermot. De rupsen van de nachtactieve Zuid-Amerikaanse mot zijn pas twee jaar geleden voor het eerst ontdekt in ons land. Ze kunnen oogsten voor de helft tot zelfs volledig vernietigen. ILVO gaat ook na of het mogelijk is om natuurlijke vijanden tegen de mineermot in te zetten.
Wijfjes van tomatenmineermotten leggen eitjes op stengels en bladeren die zich ontwikkelen tot 0,9 mm kleine rupsjes. "Die boren mineergangen in stengels en bladeren en dringen de tomatenvrucht soms binnen onder het kroontje, waardoor de tomaat waardeloos wordt", aldus entomoloog Hans Casteels, werkzaam bij ILVO.
De tomatenmineermot werd in 2006 voor het eerst in Europa in de buurt van Valencia aangetroffen en verspreidde zich razendsnel. "In 2009 werd de mot in ons land voor het eerst opgemerkt bij een bedrijf dat biologische tomaten uit Italië importeert en ook zelf teelt", verklaart Casteels.
Uit een monitoring van importbedrijven vorig jaar door het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint-Katelijne-Waver, blijkt dat de mot voorkomt in de voornaamste productiegebieden, behalve in Oost- en West-Vlaanderen. De mot bedreigt niet alleen oogsten, maar ook de concurrentiepositie van de telers. "De mot is een quarantaine-organisme in de Verenigde Staten en Canada, die overigens al importbeperkingen oplegden voor tomaten van Europese oorsprong", weet Casteels.
ILVO start in het najaar een onderzoek naar het gebruik van natuurlijke vijanden. Er bestaan wel al een vijftal chemische bestrijdingsmiddelen, maar de mot dreigt resistent te worden tegen sommige middelen. Vorig jaar werden in ons land 204.698 ton losse- en trostomaten geveild, goed voor een omzet van bijna 183 miljoen euro.
Bron: Belga