ILVO en VITO versterken samenwerking: “Het ontbrekende puzzelstuk is gelegd”

nieuws

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) gaan in de toekomst nog nauwer samenwerken. Beide onderzoeksinstellingen beogen een wederzijdse versterking in onderzoek om zo meer impact te kunnen realiseren voor de agrovoedingssector en het milieu. Het doel is om zowel R&D te stimuleren, als de socio-economische impact van het onderzoek te vergroten.

11 september 2024 Joris Rigo
Ondertekening-MoU-ILVO-en-VITO

De samenwerking werd in een Memorandum van Overeenstemming (MoU) gegoten en door alle partijen officieel ondertekend. “ILVO en VITO werkten in het verleden al vaker samen, maar dat gebeurde eerder ad hoc en projectmatig. Met de ondertekening van een MoU, beogen we een strategische samenwerking waarbij beide onderzoeksinstellingen elkaar aanvullen en dus complementair werken met elkaar”, klinkt het bij ILVO.

Keten van innovatie

Door het memorandum zullen de gedeelde onderzoeksdomeinen van ILVO en VITO verder worden uitgebreid. De twee onderzoeksinstellingen beogen ook een vlottere aansluiting van de schakels in de innovatieketen. “De nauwere samenwerking is een logische keuze. ILVO staat dicht bij de landbouw, terwijl VITO dichtbij de bedrijven staat. Hierdoor is de keten van innovatie weer een stukje beter aaneengesloten”, klinkt het.

Hierbij richten ze zich op thema’s zoals de aanpassing van landbouw aan klimaatverandering, ontwikkeling van de nieuwe plantenrassen en gewasbescherming, versnelling van productontwikkeling en ecosysteemverbetering door het koppelen van relevante fenotyperingsplatformen. “Een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen ILVO, VITO en ook het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) is te vinden in de plantenveredeling”, vertelt Nele Jacobs van ILVO. “Wij hebben met HYDRAS (HYdrology, Drones & RAinout Shelters) unieke expertise en infrastructuur om stressreacties van planten op bijvoorbeeld droogte, te testen in het veld. VIB op zijn beurt is sterk in het onderzoek naar droogtereacties van planten op laboschaal, en VITO heeft dan weer expertise in monitoring van gewassen op veel grotere geografische schaal, met satellietbeelden.”

Open ruimte, water en technologie

ILVO en VITO zullen ook gezamenlijk de dynamiek van de open ruimte in Vlaanderen onderzoeken. Hierbij leggen de onderzoeksinstellingen de focus op de balans tussen landbouw en natuur. Daarnaast zullen ze onderzoeken hoe technologieën ontwikkeld of geoptimaliseerd kunnen worden om bijproducten uit de agrovoedingsketen en afval om te zetten naar chemicaliën en materialen voor de bio-economie.

Ook het beheer van water krijgt bij de samenwerking veel aandacht. Beide instellingen doen onderzoek naar waterbeheer, -kwaliteit en -duurzaamheid. Door hun bevindingen te delen kunnen beide organisaties elkaar versterken. Tot slot staat ook het bundelen van expertise, modellen en tools van data, robotica en AI voor digitale agrovoedingstoepassingen hoog op de gezamenlijke agenda. Het MoU loopt tot september 2026 en werd ondertekend door Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO en Inge Neven, CEO van VITO.

VITO: "Elke euro geïnvesteerd in natuurherstel levert er acht op"
Uitgelicht
Natuurherstel is niet enkel een goede investering voor de toekomst, maar ook één voor de portemonnee. Dat blijkt uit een nieuwe studie van VITO, de Vlaamse Instelling voor Tec...
28 mei 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek