ILVO en VIB gaan intensiever samenwerken
nieuwsHet Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst ondertekend die een brug moet slaan tussen basisonderzoek in het labo en toegepast onderzoek op het veld. Op die manier hopen beide instellingen de resultaten van hun onderzoek sneller te valoriseren en te vertalen naar concrete meerwaarde voor landbouw, samenleving en milieu. De overeenkomst werd ondertekend op de ILVO-campus in Melle, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. “Aangezien de productie van duurzame en gezonde voeding zo’n grote uitdaging vormt, kan ik dit initiatief enkel toejuichen. Gedeelde knowhow en infrastructuren, efficiëntiewinsten en landbouwonderzoek dat nog beter is afgestemd op concrete noden, zullen ongetwijfeld sneller tot tastbare resultaten leiden”, stelt hij.
In het licht van de stijgende wereldbevolking, de klimaatverandering, de vraag naar een verduurzaming van de landbouw en de stijgende vraag naar gezondheidsbevorderende voeding, is het voor onderzoeksinstellingen vandaag belangrijker dan ooit om de krachten te bundelen. Resultaten uit het labo moeten sneller in de praktijk getest worden en omgekeerd moeten uit de praktijk sneller vragen voortvloeien naar het labo. Een strategische alliantie tussen VIB, wereldvermaard om zijn basisonderzoek in de plantwetenschappen, en ILVO, met zijn uitgebreide expertise in praktijkgericht onderzoek en zijn uitgebreide infrastructuur (200 ha proefveld, 15.000 m² onderzoekserres en Food Pilot, een proeffabriek voor de voedingsindustrie), is voor beide dan ook een logische stap.
VIB en ILVO hebben in het verleden bovendien al ad hoc samengewerkt, maar die samenwerking wordt dankzij de overeenkomst geïntensifieerd en concreet uitgewerkt in vijf projecten. Vijf projecten die strategisch geselecteerd worden, omdat beide instellingen het belangrijk achten in die thema’s sneller en krachtiger kennis op te bouwen. Een eerste project is de zoektocht naar klimaatbestendige gewassen, waarbij de kennis van VIB in verband met de reactie van planten in stress-situaties zoals langdurige koude of droogte in het labo gekoppeld wordt aan de kennis en ervaring van ILVO met de landbouwpraktijk en met veldexperimenten.
Een tweede project is onderzoek naar gezondheidsbevorderende voedingscomponenten in groenten en fruit, en manieren om deze componenten te gebruiken in functionele voeding. VIB beschikt daarbij over de nodige expertise en technologie voor onderzoek naar de aanmaak van bioactieve componenten, en ILVO is thuis in veredeling van gewassen en innovatieve verwerking van landbouwgrondstoffen tot voedingsproducten (Food Pilot). Een derde project is onderzoek naar bodemorganismen die het landbouwgewas begunstigen. Concreet zal het gaan om bodembacteriën die jonge maïsplanten beschermen tegen koude en ziekte. ILVO heeft daarbij de nodige expertise in verband met plantenziektes en bodems en VIB de kennis van plantengroei.
Het vierde project waarin samengewerkt zal worden betreft de verbetering van gewassen door tweerichtingsverkeer tussen het lab en het veld. Enerzijds zullen de veldproeven op ILVO vanuit het VIB-labo geïntensifieerd worden en anderzijds zullen de observaties en monsternames op de velden van ILVO het beginpunt vormen van nieuw onderzoek in het VIB-lab. Het vijfde en laatste project ten slotte is de opsporing van allergene ingrediënten in verse en verwerkte voeding. Daarbij zal gebruikgemaakt worden van de opsporingstechnieken van VIB en de gespecialiseerde infrastructuur van ILVO (Food Pilot).
De samenwerking tussen ILVO en VIB moet uiteindelijk leiden tot een wetenschappelijke en technologische synergie, maar moet ook de internationale positie van beide instellingen versterken en toegevoegde waarde creëren voor Vlaanderen. Zo zal de samenwerking leiden tot meer internationale projecten, meer samenwerking met de industrie, sterkere intellectuele eigendommen, meer spin-offs, enzovoort. “In tijden van budgettaire schaarste en de gestage afbouw van de proefveldcapaciteit in andere Europese landen, is een stap als deze des te belangrijker”, voegt Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO toe. “Bovendien moeten onderzoeksvraagstukken vandaag geïntegreerd aangepakt worden. Daadwerkelijke oplossingen zijn immers pas mogelijk via een integrale probleemaanpak die alle schakels van het proces in ogenschouw neemt. De vernieuwde en intensere samenwerking tussen VIB en ILVO moet dit meer dan ooit mogelijk maken.”
Ook aan de kant van VIB is het enthousiasme groot. “Gezien de expertise in toegepaste landbouw en de veldproefcapaciteit die aanwezig is bij ILVO, biedt deze strategische alliantie ons de opportuniteit om onze onderzoeksresultaten in een praktijkgerichte setting te testen en te valoriseren. De samenwerking is dus niet enkel veelbelovend, maar ook erg logisch voor ons”, stelt Johan Cardoen, managing director van VIB. Hij maakt zich sterk dat niet alleen de posities van ILVO en VIB door de samenwerking versterkt zullen worden, maar ook die van de Vlaamse agrocluster en het Gentse Technologiepark. Dirk Inzé, directeur van het departement Planten Systeembiologie van VIB/UGent, sluit zich daarbij aan en stelt dat “één plus één in deze drie is”.
Minister Muyters ten slotte vraagt zich luidop af waarom de alliantie niet al vroeger gesloten was. “Het is immers zo logisch, en zal daarom ook succesvol zijn. Ik geloof sterk in clustervorming, het vormt één van de speerpunten in mijn innovatiebeleid. Door kennis te delen en van elkaar te leren, ontstaat een win-win situatie. Wat het landbouwonderzoek betreft, beschikken we over de kennis en de infrastructuur, maar onderzoek mag niet in de kast blijven liggen, het moet worden gevaloriseerd in de praktijk. Deze alliantie zal ertoe bijdragen dat dat nog sneller kan gebeuren.”