Ierland lanceert nieuw plan om EU-mestderogatie na 2025 veilig te stellen
nieuwsIn 2026 verloopt de derogatie op de Nitraatrichtlijn die Ierland kreeg van de EU. Na 2026 zou geen enkel land meer een uitzondering krijgen op de hoeveelheid dierlijke mest landbouwers mogen uitrijden. Met een nieuw nationaal plan onder de arm trekt de Ierse regering nu ten strijde om toch nog een verlenging te krijgen.
Net zoals in Nederland zou normaal gezien ook in Ierland de nitraatderogatie van de EU eindigen in 2026. De derogatie staat boeren toe om de grens van 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare, zoals vastgelegd in de nitraatregelgeving, te overschrijden tot een maximum van 220 kilogram per hectare, mits ze zich aan strengere regels houden. In ons land is derogatie sinds 2023 volledig afgeschaft en sinds vorige maand is dit ook het geval voor Denemarken.
Vanaf 1 januari 2026 zal normaal gezien geen enkel land meer een uitzonderingspositie verkrijgen van de EU, al doet het Ierse ministerie van Landbouw nu nog een laatste poging om die beslissing om te keren. Het ministerie tracht de verlenging van de derogatie veilig te stellen met een nieuw plan, dat door de volledige Ierse regering wordt ondersteund. “De Ierse regering is vastbesloten om een nieuwe derogatie aan te vragen”, klinkt het. Het realiseren van verbeteringen in de waterkwaliteit zal daarbij een cruciaal zijn.
Het plan
Het plan kreeg de naam 'Water en landbouw - een gezamenlijke aanpak' en omvat een reeks aan maatregelen zoals het aanstellen van adviseurs die boeren gratis advies geven hoe ze waterkwaliteit kunnen verbeteren, een steunprogramma van 60 miljoen euro om de genomen acties van de boeren financieel te ondersteunen, de lopende onderzoeksprogramma’s over water en nitraat afronden, het uitrijden van drijfmest met LESS-technieken en het plannen van bezoeken van EU-diplomaten. Ierland zal ook aan de Europese Commissie om toestemming vragen of landbouwers subsidies mogen krijgen als ze nutriënten opslaan. "Veel maatregelen vinden al plaats, andere maatregelen zijn nieuw en zullen binnenkort van start gaan”, aldus de Ierse minister van Landbouw McConalogue. “Dit plan is een erkenning van wat er al is gedaan en stuurt ons verder in de richting van de vooruitgang die kan worden bereikt door gezamenlijke actie.”
In november vorig jaar was Europees commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius op bezoek in Ierland. Daar liet hij duidelijk verstaan dat als Ierland de derogatie zou willen behouden dat de waterlichamen met een goede waterkwaliteit, stabiel zullen moeten blijven en de lichamen waar de kwaliteit minder is, verbeteringen zal moeten aantonen. Dit jaar staat een nieuw bezoek van Sinkevičius gepland om de Ierse vooruitgang aan te tonen.
"Het is door samen te werken, wij allemaal, de regering, boeren, industrie en de Europese Commissie, dat onze waterkwaliteit opnieuw een positieve wending zal krijgen en de derogatie in de toekomst kan worden veiliggesteld”, communiceerde McConalogue bij de publicatie van het plan.

Bron: Agriland / Boerderij