"Houtduiven toenemend probleem voor witloofteelt"

Witlooftelers hebben steeds meer te kampen met schade die wordt aangericht door de houtduif. De Nationale Proeftuin Witloof uit Herent heeft tijdens een studieavond de telers opgeroepen om meer beroep te doen op de mogelijkheden tot bijzondere bejaging van de duif. Geschat wordt dat houtduiven voor 5 tot 10 procent definitieve uitval zorgen bij witloofplantjes. Ongeveer een half miljoen tot anderhalf miljoen houtduiven trekken jaarlijks over België van Scandinavië naar Zuid-Europa.
20 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Witlooftelers hebben steeds meer te kampen met schade die wordt aangericht door de houtduif. De Nationale Proeftuin Witloof uit Herent heeft tijdens een studieavond de telers opgeroepen om meer maatregelen te nemen ter bestrijding van de duif.

Witlooftelers werden opgeroepen meer beroep te doen op mogelijkheden tot bijzondere bejaging. "Momenteel is er nog gewone bejaging mogelijk", zegt Christel Van Ceulebroeck van de Nationale Proeftuin. "Zo zal dit weekend intensief gejaagd worden. Vanaf maart kan dat alleen maar mits een verzoek aan de jachtrechthouder voor de percelen waar de landbouwer schade verwacht".

"We schatten dat houtduiven voor 5 tot 10 procent definitieve uitval zorgen bij witloofplantjes", aldus Van Ceulebroeck. "Door het herhaaldelijk wegpikken van blaadjes kan ook groeiachterstand optreden. Op een van de percelen van onze Proeftuin hebben we vorig jaar de wortels zes weken langer moeten staan".

Door de uitval krijgen de resterende wortels bovendien meer ruimte. Ze worden hierdoor te dik waardoor ze ook niet meer bruikbaar zijn. Soms raakt ook het groeipunt op de wortel, waar de witloofkrop moet groeien, gespleten. Ook dergelijke kroppen zijn niet commercialiseerbaar. Het witloof voor de Belgische markt moet een perfecte vorm hebben en binnenin de kroppen mogen geen verkleuringen voorkomen.

Naar schatting een half miljoen tot anderhalf miljoen houtduiven trekken jaarlijks over België van Scandinavië naar Zuid-Europa. "Jagers zijn in hun jachtgebied verantwoordelijk voor de schade aan gewassen, aangebracht door dieren. Het is dan ook onze taak om de houtduiven regelmatig te bejagen. De landbouwers melden ons welke gewassen ze zullen verbouwen, zodat we daar rekening kunnen mee houden", zegt Pieter Lismont junior, ondervoorzitter van de Hubertusvereniging in Vlaams-Brabant.

De vogelliefhebbers kijken met gemengde gevoelens naar het afschieten van duizenden houtduiven. "We zijn niet van mening dat er te veel houtduiven zijn. Door jacht en verlies aan habitat hebben de vogels het soms zelfs zwaar te verduren. Maar de soort doet het globaal gezien niet slecht, aangezien het een opportunistische cultuurvolger is die in staat is te broeden in stadsparken en tuintjes", zegt bioloog Karl Van Ginderdeuren.

Verschillende duivenliefhebbers vinden komend weekend niet de gepaste periode voor het afschieten van houtduiven. 'We laten nu onze jonge duiven regelmatig uitvliegen. Waarom wordt er niet meer in het najaar gejaagd?' vragen ze zich af.

Bron: Belga/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek