Houden oogstverliezen in Duitsland hopprijs op peil?

De hopoogst kondigt zich veelbelovend aan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Door grote oogstverliezen in Duitsland blijven de hoge prijzen mogelijk op peil. "De zware onweersbuien van enkele weken geleden bij onze Duitse collega's kunnen positief uitdraaien voor ons, maar het is nog te vroeg om te speculeren", zegt teler Erik Lagache.
5 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De hopoogst voor dit seizoen kondigt zich veelbelovend aan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Door grote oogstverliezen in Duitsland blijven de hoge prijzen mogelijk op peil. "De zware onweersbuien van enkele weken geleden bij onze Duitse collega's kunnen positief uitdraaien voor ons, maar het is nog te vroeg om te speculeren", zegt teler en handelaar Erik Lagache.

Jarenlang haalden de hopprijzen een teleurstellend niveau, maar sinds 2007 is er een kentering gekomen. Door grote tekorten op de wereldmarkt konden de boeren hun prijzen de hoogte in jagen en interessante voorcontracten afsluiten. Er werd zelfs opnieuw extra hop geplant, terwijl tijdens de magere jaren de ene hopboer na de andere de teelt voor bekeken hield.

Vorig seizoen kwamen er meerdere hectare bij, en ook dit jaar wordt een uitbreiding van het areaal verwacht. De verwachting luidt dat de marktprijzen weer lichtjes gaan dalen, maar het weer kan die prognose nog naar de bliksem helpen. Zo werd in Duitsland onlangs 1.500 hectare hop vernield door stormweer.

"Van 2.500 andere hectare is meer dan zestig procent van de planten weg. Dat is niet niks, aangezien Duitsland één van de grootste hopproducenten ter wereld is. Tot eind augustus kan er nog vanalles misgaan met de hop. De groei van de planten is tot hiertoe erg snel gegaan, maar onze winkel blijft altijd buiten staan en dat maakt ons heel kwetsbaar", besluit Lagache.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek