Hoogstraten onderzoekt samenwerking met Nederlandse telerscoöperatie

Ruim een jaar nadat de fusiegesprekken tussen REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten afsprongen, heeft Hoogstraten een nieuwe partner op het oog. Woensdag maakte de coöperatie bekend dat de mogelijkheden van een samenwerking met de Nederlandse telerscoöperaties Koninklijke FruitMasters onderzocht worden. De mogelijke samenwerking beoogt "een grensoverschrijdend bronplatform voor fruit en groenten waarmee schaalvoordelen worden gerealiseerd voor de aangesloten telers en ketenpartners".

29 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 november 2023 21:17 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

Dat coöperatie Hoogstraten al langer nadacht over een samenwerking met andere veilingen, was al bekend sinds het fusiegesprekken met REO Veiling uit Roeselare aankondigde. In oktober vorig jaar ketsten deze gesprekken echter af. Beide coöperaties achtten de tijd nog niet rijp voor een eventuele fusie.

Een jaar na datum wordt nu gekeken naar een samenwerking met een Nederlandse partner, FuitMasters uit Geldermalsem dat zich op een kleine 90 kilometer van Hoogstraten bevindt. Daarmee ligt de beoogde partner dichterbij dan REO (160 kilometer). Ook is het profiel van FuitMasters, dat 400 aangesloten leden telt en een omzet van 300 miljoen euro genereert, anders dan REO. Waar de West-Vlaamse REO Veiling zich specialiseert in groenten, richt de Nederlandse coöperatie zich voornamelijk op zachtfruit en hardfruit. Vooral in dat laatste segment heeft Hoogstraten momenteel geen sterke positie en valt het in het niets in vergelijking met BelOrta dat dit jaar de Belgische Fruitveiling in haar organisatie opnam.

"Synergievoordelen voor beide partijen"

“De mogelijke samenwerking beoogt een impuls te geven aan de groeiambities en het versterken van de gezamenlijke positie als fruit- en glasgroentespecialist in Europa”, klinkt het. Schaalvergroting is volgens Coöperatie Hoogstraten een kans om een nog sterkere en flexibelere partner te zijn in een snel veranderende markt. “Door maximaal in te zetten op hechte ketensamenwerking wordt het mogelijk om efficiënter in te spelen op de vraag van de markt en de beste match te realiseren tussen vraag en aanbod.”

De organisaties zien veel mogelijke synergievoordelen. “Kansen op dit gebied omvatten het dempen van ketenkosten, versnelde kennisopbouw, innovatie in nieuwe rassen, verdere verduurzaming, digitalisering en het veerkrachtig inspelen op veranderende marktomstandigheden. Een samenwerking op deze terreinen zal resulteren in een krachtige partner in het Europese verslandschap.”

De komende maanden worden de samenwerkingsvormen en de duurzame toegevoegde waarde voor telers en ketenpartners verder onderzocht. De uitkomst hiervan wordt in 2024 verwacht. Bij voldoende raakvlakken worden de samenwerkingsvormen voorgelegd aan de leden van de coöperaties.

Onstabiel 2022 fnuikt omzetgroei tuinbouwcoöperaties
Uitgelicht
Voor de Belgische tuinbouwcoöperaties was 2022 een moeilijk jaar. Na twee jaar van zeer sterke omzetgroei daalde de omzet afgelopen jaar met ongeveer één procent, tot 1,1 milj...
6 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek