"Hoge kost ggo-vrij voeder is wereld op zijn kop"

nieuws
Het directoraat-generaal Landbouw van de EU-Commissie waarschuwde drie maanden geleden voor dramatische voederkosten in de veehouderij indien het stringente ggo-beleid in Europa gehandhaafd blijft. Het rapport lijkt zo uit de kast van biotechbedrijf Monsanto te komen, schrijft De Morgen. Maar de milieubeweging verwijst de bevindingen niet naar de prullenmand. "De prijskloof tussen veevoer met en zonder ggo's is nu al een probleem", erkent Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu. "De kans dat die kloof alleen maar groeit, is reëel".
18 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Het directoraat-generaal Landbouw van de EU-Commissie waarschuwde drie maanden geleden voor dramatische voederkosten in de veehouderij indien het stringente ggo-beleid in Europa gehandhaafd blijft. Het rapport lijkt zo uit de kast van biotechbedrijf Monsanto te komen, schrijft De Morgen. Maar de milieubeweging verwijst de bevindingen niet naar de prullenmand. "De prijskloof tussen veevoer met en zonder ggo's is nu al een probleem", zegt Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu. "De kans dat die kloof alleen maar groeit, is reëel".

In de studie wordt de economische impact ingeschat van ggo's die niet zijn goedgekeurd door de EU op de import van veevoer naar Europa en daarmee ook op de Europese veestapel. Die niet-goedgekeurde ggo's zijn nu al in groten getale voorhanden in de wereld. Aan de ene zijde ontwikkelen gentechbedrijven immers in een hoog tempo nieuwe producten, die in voederexporterende landen erg snel worden goedgekeurd. In de VS duurt zo'n procedure vijftien maanden. Aan de andere zijde van het spectrum staat Europa, dat tot nog toe maar een handvol ggo's erkend heeft en al snel dertig maanden doet over een erkenning.

De niet-erkende ggo's zouden wel eens nefast kunnen blijken voor onze vleesproductie én -consumptie, stelt het rapport. Het is immers niet denkbeeldig dat ggo-producerende landen een grootschalige overschakeling doorvoeren op die niet-erkende gewassen. De cijfers in de studie liegen er niet om. In een worst case scenario, waarbij de drie grootste exporteurs (Argentinië, Brazilië en de VS) die stap zetten, zou de prijs van veevoeder met 600 procent stijgen. In een 'medium scenario', waarbij Brazilië wel conforme voedergewassen blijft leveren, blijft die stijging beperkt tot 22 procent.

Turf erkent de problematiek, maar is het grondig oneens met de onderliggende these van het rapport dat Europa nu maar eens snel meer ggo's moet erkennen. "Genetisch gemodificeerde organismen zijn duurder om te produceren maar toch worden ze goedkoper aangeboden. Dat komt onder meer door de grote schaal waarin ze op de markt komen. De zware kosten voor analyses die garanderen dat een product ggo-vrij is, zijn bovendien voor rekening van de producent ervan. Dat is de wereld op zijn kop", luidt het.

Turf wijst erop dat binnen de Europese Commissie meer dan ooit een strijd woedt tussen voor- en tegenstanders van ggo's. "Het directoraat-generaal landbouw hanteert een strikt economische logica, terwijl de afdeling gezondheid net heel hard op de rem staat".(KS)

Meer informatie: Economic impact of unapproved gmo's on EU feed imports and livestock production

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek