Hoge appelproductie dit jaar, maar 15 procent niet geoogst

De appelproductie is dit jaar 9 procent hoger uitgevallen dan aanvankelijk voorspeld in de zomer. Maar dat wil niet zeggen dat er ook meer appels geoogst zijn. Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), dat de plukcijfers nog nader analyseert, schat namelijk dat 15 procent van de appels niet geplukt is. “Door de hoge energiekosten die de opslag duur maken en door de lage appelprijs op de markt”, verklaart secretaris Luc Vanoirbeek die dit naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt heeft. De perenproductie valt iets lager uit dan verwacht, maar ligt dicht tegen het vijfjarig gemiddelde.

23 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2022 22:16
Lees meer over:
Appels niet geplukt

Aan de Vlaamse appelbomen hing dit jaar 238.000 ton appelen, 9 procent meer dan in de zomer van dit jaar geschat was. Dat blijkt uit de productiecijfers van de verschillende veilingen die deze week door het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) zijn verzameld. De appelproductie ligt dit seizoen zelfs 24 procent hoger dan het vijfjarige gemiddelde. Gezien het dalende appelareaal van de voorbije jaren lijkt dit een opmerkelijke ontwikkeling. “Maar dit komt vooral omdat de oogst de voorbije jaren slecht was”, verklaart Vanoirbeek.

"Nooit eerder meegemaakt"

Uit de cijfers van VBT valt de crisissituatie in de appelteelt wel degelijk op te maken. De appeltelers maken dit jaar grote verliezen. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, is de Russische markt weggevallen voor bijvoorbeeld Poolse appelen waardoor deze massaal op de Europese markt beland zijn. Het overaanbod heeft uiterst slechte prijzen tot gevolg. Als gevolg van de slechte prijsvorming zijn naar schatting 15 procent van de appelen niet geoogst, aldus Vanoirbeek die dit naar eigen zeggen nooit eerder meemaakte. “Naast de slechte prijsvorming zijn ook de energiekosten te hoog waardoor de gekoelde opslag van appelen te duur is.”

Onzekere tijden voor verlieslijdende appeltelers bij start pluk
Uitgelicht
Bij het begin van het plukseizoen hangt er een donkere wolk boven de appelteelt. Sinds de oorlog in Oekraïne is de prijs voor appels gekelderd en worden de gekoelde restanten...
22 augustus 2022 Lees meer

Fruitteler Wolfcarius uit Markegem heeft er ook kortstondig over nagedacht om sommige percelen met jonagold appelen niet te plukken wegens de slechte prijzen. “Uiteindelijk hebben we dat wel gedaan”, vertelt Stephan Wolfcarius, de teeltverantwoordelijke van het bedrijf. “Als je ze laat hangen is dat slecht voor de bloemknopvorming volgend jaar”, verklaart hij deze beslissing. Wolfcarius, die eveneens een zeer goed appeljaar kende, vermoedt dat de Vlaamse appelen daarom vooral ook zijn blijven hangen op die percelen die toch gerooid worden.

Perenteelt valt lager uit

Voor peren kan het nog wel om de koeling aan te zetten. Dat wil zeggen dat in deze teelt de bomen helemaal leeggeplukt zijn. In tegenstelling tot de appelteelt viel de productie iets lager uit dan aanvankelijk in de zomer geschat werd. In de zomer dachten kenners op basis van het aantal peren aan de boom dat de opbrengst op 366.000 ton zou uitkomen. Uiteindelijk bedroeg de productie 346.000 ton. Dat ligt 0,2 procent boven het 5-jaarlijkse gemiddelde. "Kortom, een normaal perenjaar", concludeert Vanoirbeek.

Ook deze constatering wordt bevestigd door de ervaringen van Wolfcarius die op een areaal van 130 hectare zowel appelen als peren teelt. “De peren hebben toch wat te lijden gehad onder de droogte. Ze kunnen er minder goed tegen dan appelen.” Voor de fruitteler is het hopen dat de markt aantrekt en vooral de appelen positieve cijfers kunnen optekenen. Erg goed zijn de vooruitzichten niet. “Er is erg veel aanbod in Europa”, besluit de teler.

Areaal een dominante variëteit

Het appelareaal bedraagt 5.234 hectare, tegenover 5.348 vorig seizoen. Het areaal peren is andermaal gestegen van 10.450 hectare in 2021/2022 tot 10.565 nu. jonagold is met meer dan 2.000 hectare de dominante appelsoort, terwijl conference met bijna negentig procent van het perenareaal de belangrijkste soort is.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek