Nieuwe appelvariëteit Ducasse is trots van Waalse fruittelers

Ons land kent een nieuwe appelvariëteit. De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie introduceert de “Ducasse”, een biologische appel die door het Waalse landbouwonderzoekscentrum CRA-W (Centre wallon de Recherches agronomiques) werd ontwikkeld. Deze nieuwe fruitsoort doet binnenkort zijn intrede in de korte keten.

4 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 december 2023 19:58 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De nieuwe variëteit is een kruising tussen het oude Luikse ras Reinette Libotte en het Tsjechische ras Rubinola, die allebei geselecteerd werden voor hun resistentie tegen schurft, een schimmelziekte die fruitbomen aantast. Net als de appelsoort Coxybelle die eerder uit dit onderzoeksprogramma voortkwam, is de "Ducasse" aangepast aan de klimaatomstandigheden, steviger en beter bestand tegen ziekten. De appel zou een goede smaak hebben en is geschikt voor teelt met weinig productiemiddelen, zegt de sectorvereniging IFEL-W (Interprofession Fruits et Légumes de Wallonie) in een mededeling. Sinds 2020-2021 zijn ongeveer 16.000 van deze appelbomen geplant.

Alleen bio

De nieuwe soort werd op 1 december officieel aan de pers voorgesteld in het hart van de beroemde Brusselse winkel "Rob". De presentatie gebeurde door Marc Lateur, onderzoeksdirecteur in de eenheid Biodiversiteit en Plantverbetering van CRA-W. “De Ducasse is het resultaat van participatieve selectie", zei Lateur aan Sillon Belge. "We hebben de producenten, onze partners in dit proces, vanaf het begin erbij betrokken en hen de exclusieve rechten op onze variëteiten aangeboden."

Ducasse appel bio_CRA-W

De appel wordt alleen biologisch geteeld, wordt geoogst tussen begin en midden oktober en heeft heel weinig behandeling nodig in vergelijking met Pink Lady of Jonagold. "Dit betekent minder inputs, minder verkeer, minder CO2-impact en minder bodemverdichting", klinkt het.

Hoewel de opbrengst van deze appelsoort relatief laag zou liggen, zijn de telers enthousiast om de kwaliteit. Fruitteler Gaspard Fallon van Vergers de la Vallée reageert enthousiast bij Sillon Belge. "Ducasse is commercieel interessant omdat hij heel goed te bewaren is en het is een heel goede appel voor de tweede helft van het seizoen”, zegt de jonge fruitteler. “Hij smaakt voortreffelijk, het is mijn favoriet. Hij is heel zuur in het begin en wordt daarna zoet.”

Boomgaardenstichting ontwikkelt boom met 5 appelsoorten
Uitgelicht
Tijdens de Tuindag van Radio 2 in het Limburgse Bokrijk plantte de Nationale Boomgaardenstichting een boom met vijf verschillende appelsoorten. “Het gaat niet om magie. Om een...
2 mei 2018 Lees meer

Bron: Belga / La Sillon

Beeld: Archieffoto (geen Ducasse)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek