Hoevevlees zit in de lift

Sinds de uitbraak van de coronapandemie (her)ontdekt de Belg massaal de korte keten en koopt hij meer voeding bij lokale landbouwbedrijven. “De populariteit steeg naar ongeziene hoogte: 44 procent meer gezinnen kocht rechtstreeks bij de boer. De Belg koopt ook graag zijn vers vlees bij de boer. Dat volume steeg zelfs met 55 procent, tot 1600 ton”, klinkt het bij Steunpunt Korte Keten, dat ook een nieuwe brochure ontwikkelde om het contact tussen de korte keten en de slachthuissector te stimuleren.

10 december 2020  – Laatste update 10 december 2020 17:11
Lees meer over:

De bewuste keuze van steeds meer consumenten voor aankoop via korte keten, weerspiegelt de groeiende interesse voor een duurzaam alternatief én de wens om meer betrokken te zijn bij de producent. Marktonderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) toont aan dat bijna één op de twee (47%) Vlaamse consumenten ‘oorsprong’ belangrijk vinden bij de aankoopbeslissing en dat ze de lokale economie willen steunen.

Tijdens de eerste helft van 2020 kochten 44 procent meer gezinnen rechtstreeks bij een lokaal landbouwbedrijf dan in 2019. Voor vlees dat van de hoeve komt, steeg het verkochte volume met 55 procent, tot 1.600 ton. Vooral een jongere bevolkingsgroep kiest nu voor lokaal.

“De populariteit van de korte keten toont aan dat de consument de lokale economie echt wil steunen”, zeg Bart Thoelen van Steunpunt Korte Keten. “De pandemie droeg daar zeker toe bij. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, krijgt de consument opnieuw meer voeling met de herkomst van zijn voedsel. En meer oog voor de vertrouwde kwaliteit van ons ontzettend rijk assortiment van lokale voedingsproducten.”

Door rechtstreeks bij de boer te kopen, krijgt de consument opnieuw meer voeling met de herkomst van zijn voedsel

Bart Thoelen - Steunpunt Korte Keten

Nieuwe verdienmodellen

De toegenomen interesse voor ‘lokaal’ kan ook veehouders en slachthuizen dichter bij elkaar brengen wanneer ze op zoek gaan naar nieuwe verdienmodellen. Daarom lanceren het Steunpunt Korte Keten en VLAM de informatiebrochure “Slachten voor korte keten”.

De brochure geeft een overzicht van de wettelijke kaders. “Wie vlees van dieren uit het eigen landbouwbedrijf wil commercialiseren, moet hiervoor naar een erkende slachtinrichting of een slager en zo zijn er nog heel wat wettelijke eisen”, weet Ann Detelder van het Steunpunt. “Zeker voor starters is zo’n overzichtelijke folder bijzonder waardevol.”

Landbouwers die anders gaan boeren en in samenwerking met een slager een uniek stuk vlees in de markt zetten, kunnen zich ook echt differentiëren op de markt

Ann Detelder - Steunpunt Korte Keten

Goede relatie opbouwen met slager

Momenteel zijn er 154 hoeveslagers in Vlaanderen. Heel wat jonge landbouwers willen zelf waarde toevoegen aan hun product en volgen een opleiding tot beenhouwer. Of werken samen met een ambachtelijke slager of uitsnijderij, die de karkassen op maat versnijdt. Dit jaar kreeg het Steunpunt van 40 bedrijven vragen over deze formule. Tussen slager en boer kunnen goede handelsrelaties ontstaan. “Landbouwers die anders gaan boeren en in samenwerking met een slager een uniek stuk vlees in de markt zetten, kunnen zich ook echt differentiëren op de markt”, aldus Detelder.

Slachthuizen hebben toenemende interesse voor korte keten

FEBEV, de federatie van het Belgische vlees, engageert zich om slachthuizen die interesse hebben in het korteketenverhaal zichtbaarder te maken. “Veehouders zullen binnenkort, via onze ledenlijst, geïnteresseerde slachthuizen in een oogopslag  kunnen identificeren”, vertelt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder bij FEBEV. Ook hij ziet de toegenomen belangstelling voor lokaal in zijn sector. “Een aantal van onze leden breiden hun dienstverlening naar landbouwers verder uit en helpen hen een professioneel verpakt eindproduct aan te bieden.”

 


De nieuwe brochure werd opgesteld met financiële steun vanuit FOD Economie en zal vanaf vandaag gericht worden verspreid tijdens eerstelijnsadviesgesprekken van het Steunpunt Korte Keten. Dat advies is gratis voor land- en tuinbouwers, die via de websites bij de consulent in hun regio terecht kunnen komen. Binnenkort wordt de brochure ook digitaal beschikbaar op de website van Steunpunt Korte Keten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek