header.home link

Van het Lindeveld verkozen tot Korte Keten Kop Vlaams-Brabant

23 augustus 2021

Hoevevlees Van het Lindeveld uit Melkwezer bij Linter is de Korte Keten Kop 2021 van de provincie Vlaams-Brabant. Daarmee haalt de gemeente Linter al voor het derde jaar op rij de titel binnen. Het veebedrijf wordt een jaar lang het uithangbord van de korte keten.

Lees meer over:
korteketenkop-vlaamsbrabant-2021-1250

Van het Lindeveld uit Melkwezer haalde het in een spannende stemming van vier andere laureaten, waarbij bijna 2.650 personen hun stem uitbrachten. Na zuivelbedrijf Melkerhei in 2019 en aardappelbedrijf Vanhoebroeck in 2020 gaat opnieuw een landbouwbedrijf uit Linter met de titel lopen.

“Met deze verkiezing willen we de korte keten in onze provincie een gezicht geven”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw van de provincie. “Onbekend is vaak onbemind. Overal wonen fantastische streek- en hoeveproducenten. Men moet ze natuurlijk weten te vinden. Dankzij de verkiezing zetten we elk jaar een resem producenten in de kijker.”

Het coronavirus zorgde ervoor dat we terug op ontdekking gingen in onze streek. “Eén van de weinig positieve zaken waartoe het virus bijgedragen heeft”, aldus Dehaene. “Veel mensen leerden op die manier de boeren uit hun omgeving kennen en waarderen. Dat willen we blijven aanmoedigen.” 

Kalfjes zogen in de wei

Veebedrijf Van het Lindeveld bestaat al sinds 1984. Toen begon de familie Bottu met het kweken van Belgisch Witblauw. Vier jaar geleden kwam daar het ras Black Angus bij. Ondertussen staat met Tim Bottu en Dorien Bruynseels de tweede generatie aan het roer.

“We laten de kalfjes bij de eigen moeder zogen. Bovendien staan ze zoveel mogelijk vrij in de wei. Dat is de kern van ons familiebedrijf”, zegt Dorien Bruynseels. “De dieren hebben hier een goed leven en onze klanten juichen dit toe.”

Openluchtwinkel

Tijdens de coronacrisis startte de familie ook met een drive-insysteem. “Ondertussen werken we hiervoor samen met enkele landbouwers uit de streek en is de drive-in uitgegroeid tot een echte openluchtwinkel”, vertelt Bruynseels. “We willen met ons aanbod en aanpak opnieuw een verbinding maken tussen de landbouw, de natuur en de mensen uit de omgeving. Dat lukt. Je merkt dat heel wat mensen ons bedrijf en de boerenstiel weten te waarderen.”

Eerder werd een weide van de familie ook al verkozen tot ‘schoonste boerenweide’ door Natuurpunt. Vanaf september kan je er bovendien in een omgebouwde veewagen tussen de koeien overnachten.

Naast Hoevevlees Van het Lindeveld, die in totaal 946 van de 2.644 publieksstemmen binnenhaalde, behoorde ook fruitbedrijf Billens-Van Laer uit Gooik, Hof te Berchemveld uit Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw), Puur Framboos uit Kersbeek-Miskom (Kortenaken) en De Kleur van Hier en Nu uit Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) tot de vijf laureaten.

korteketenkop-vlabra-fruitbedrijfbillens
korteketenkop-vlabra-hofteberchemveld
korteketenkop-vlabra-framboos
korteketenkop-vlabra-kleurvanhierennu

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek