Hoe verbeter je de interne samenwerking op de boerderij?

nieuws

Hoe kan je de samenwerking met medewerkers op je landbouwbedrijf verbeteren? BioForum en ILVO ontwikkelden hiervoor een gloednieuwe inspiratiegids ‘Vruchtbaar samenwerken op je boerderij’. De toolkit bundelt tips en ervaringen van vijf biologische korteketenondernemingen die twee jaar lang een traject volgden voor een betere samenwerking binnen het bedrijf.

6 december 2024 VILT-redactie
Lees meer over:

Inspiratiegids

Vlaanderen kent steeds meer multifunctionele (bio)landbouwbedrijven. Ze vermarkten hun producten in de korte keten, breiden de activiteiten uit, zoeken verbinding met de lokale gemeenschap en/of spelen met hun bedrijf in op verschillende ecosysteemdiensten. Zulke bedrijven rekenen doorgaans op een gevarieerd team aan medewerkers, wat vraagt om een goede en vlotte interne samenwerking. Maar hoe krijg je een goed geolied team waarin elke medewerker zich verbonden voelt door een gemeenschappelijk doel? Hoe zet je iedereen in op basis van zijn kwaliteiten? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn taken en verantwoordelijkheden kent en die op een efficiënte manier kan uitvoeren? Deze vragen, die Bioforum van enkele biologische korteketenbedrijven kreeg, lagen aan de basis van de lancering van het project ORSALISK.

Vijf biologische korteketenbedrijven volgden twee jaar lang een traject om de interne samenwerking te verbeteren. De bedrijven in kwestie waren ’t Reigershof, De Zonnekouter, Plukboerderij Grondig, ’t Schaaphof en Het Polderveld. Elk van de deelnemende bedrijven had zijn eigen specifieke vragen en behoeften en ontving daarom persoonlijke coaching. Daarnaast kwamen de ondernemers samen in zogenaamde ‘lerende netwerken’, waar ze hun ervaringen uitwisselden en gezamenlijk onderzochten hoe ze er voor konden zorgen dat elke medewerkers dezelfde visie volgt. Ze ontdekten ook welke praktische tools bijdragen aan een betere samenwerking.

Bedrijfsadviseur Geert Iserbyt (U-Consult), lesgever bij Landwijzer en ervaringsdeskundige in zelfsturende samenwerking, nam de inhoudelijke begeleiding op zich. Onderzoekers van ILVO, afdeling Landbouw en Maatschappij, brachten het leerproces op de bedrijven in beeld en bundelden de geleerde lessen, samen met tips en ervaringen, in een inspiratiegids. Die gids biedt een samenwerkingsmodel op basis van gedeeld leiderschap. Dat houdt in dat medewerkers zowel autonomie als verantwoordelijkheid krijgen. Hierdoor ontstaat een bedrijfscultuur waarin mensen zichzelf kunnen zijn, zich betrokken voelen bij het bedrijf en elkaar, en hun volledig potentieel kunnen inzetten in hun werk.

De Landgenoten koopt landbouwgrond in Zoersel voor nieuwe bioboerderij
Uitgelicht
De Landgenoten, een coöperatie die de toegang tot grond voor bioboeren ondersteunt, heeft recent landbouwgrond aangekocht in Zoersel om de opstart van bioboerderij De Veldstra...
10 december 2024 Lees meer

Bron: BioForum

Beeld: Landwijzer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek