De Landgenoten koopt landbouwgrond in Zoersel voor nieuwe bioboerderij
nieuwsDe Landgenoten, een coöperatie die de toegang tot grond voor bioboeren ondersteunt, heeft recent landbouwgrond aangekocht in Zoersel om de opstart van bioboerderij De Veldstraat mogelijk te maken. Met deze aankoop breidt de organisatie haar missie uit om landbouwgrond toegankelijk te maken voor duurzame landbouw in Vlaanderen.
Nieuwe boerderij: De Veldstraat in Zoersel
De Veldstraat, een initiatief van Bart Gysels, Gert De Cock en hun team, bouwt voort op de bestaande samentuin in Zoersel. Wat begon als een ‘samentuin’ op 1,5 hectare met een veldkeuken en openluchttheater, transformeert nu in een volwaardig korteketenbedrijf. Het project wordt gerealiseerd op een perceel van 2,3 hectare dat De Landgenoten heeft aangekocht met middelen van aandeelhouders en schenkers.
“Landbouwgrond in de Kempen is erg duur. Mochten we dat geld al kunnen lenen bij de bank, dan zouden we met een gigantische verliesput starten. Zonder de hulp van De Landgenoten was het financieel onmogelijk om dit project te starten”, zegt Bart Gysels. “Samen delen we de visie dat landbouwgrond gemeengoed moet zijn en blijvend voor duurzame landbouw ingezet moet worden.”
De nieuwe bioboerderij zal vanaf midden 2025 groentenpakketten aanbieden aan zo'n 60 gezinnen in de regio.
Toegang tot grond als speerpunt
De Landgenoten wil de toegang tot landbouwgrond voor bioboeren vergemakkelijken. Dit is essentieel in Vlaanderen, waar de grondprijzen gemiddeld bijna 70.000 euro per hectare bedragen, wat de aankoop voor veel boeren onhaalbaar maakt. Door landbouwgrond op te kopen met kapitaal van aandeelhouders en giften, verhuurt De Landgenoten percelen via loopbaanlange contracten aan bioboeren. Hierdoor krijgen startende en gevestigde landbouwers de kans om een duurzaam en agro-ecologisch bedrijf op te starten en uit te bouwen.
“Door boeren een langlopend huurcontract aan te bieden, stimuleren we de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen, verzekeren we de continuïteit van landbouwbedrijven en beschermen we de opgebouwde bodemvruchtbaarheid voor de volgende generatie bioboeren”, klinkt het bij De Landgenoten. Als een boer zijn agrarische activiteit zou stoppen, zoekt de organisatie een geschikte opvolger. Zo wordt het levenswerk van een bioboer voortgezet.
Momenteel beheert De Landgenoten 47 hectare grond en ondersteunt de organisatie 15 bioboerderijen in Vlaanderen.
Samenwerking met De Landgenoten
De aankoop in Zoersel werd mede mogelijk gemaakt dankzij een crowdfundingcampagne. Ongeveer 10 procent van het benodigde bedrag is al ingezameld, en De Landgenoten roept geïnteresseerden op om via aandelen of giften bij te dragen. Aandeelhouders worden mede-eigenaar van de coöperatie en kunnen deelnemen aan de jaarlijkse Algemene Vergadering. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Bron: Eigen berichtgeving / De Landgenoten
Beeld: De Landgenoten / Britt Guns