Hitte kan inheemse biodiversiteit op platteland bedreigen

De klimaatverandering bedreigt de biodiversiteit op het platteland. “Exotische planten ontsnappen uit de stad naar het platteland”, stellen wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Luik.

21 augustus 2022  – Laatste update 21 augustus 2022 10:17
Lees meer over:

Midden tussen de stoeptegels of op een verlaten parkeerterrein of een spoorwegberm: overal duiken exotische soorten op als de hemelboom en de Anna Pauwlonaboom. Het zijn soorten die beter tegen de hitte kunnen dan inheemse planten en zich daardoor ook snel verspreiden.

“In de stad speelt het effect van de hitte-eilanden mee”, zegt ecoloog Jonas Lembrechts (32), die meewerkte aan het doctoraatsonderzoek van Charly Géron van de universiteit van Luik. “Alle stenen oppervlakten absorberen overdag veel warmte. De indeling van de gebouwen zorgt bovendien voor stedelijke canyons, die moeilijker afkoelen. Daar komt nog extra warmte bij van airconditioners en andere menselijke activiteiten. Op warme dagen omhult de hete lucht de steden als een warme deken. Het is er ook droger dan op het platteland, omdat er meer water wegstroomt en het water door de warmte ook sneller verdampt.”

Op dit moment zijn de onderzochte exoten nog niet "invasief", zoals de Japanse duizendknoop. Maar volgens Lembrechts kunnen ze dat worden: “Tot voor kort waren bomen van warmere origine dus noodgedwongen beperkt tot de stad, omdat de klimatologische omstandigheden op het platteland gewoon niet geschikt waren. Nu de zomers steeds droger en warmer worden, maar ook onze winters niet meer zo koud zijn, breiden de juiste omstandigheden voor hun ontwikkeling zich uit. Door de klimaatverandering kunnen het invasieve soorten worden, en dat heeft negatieve effecten op de inheemse biodiversiteit. Denk maar aan insecten die moeilijker voedsel vinden.”

Zuid-Europese soorten

Lembrechts pleit ervoor om in het openbaar domein eerder voor Zuid-Europese soorten te kiezen dan voor soorten uit Azië of Amerika. “Beuken kunnen bijvoorbeeld slecht tegen de hitte, dus lijkt het geen goed idee om die nog nieuw aan te planten in de stad. Zuid-Europese soorten matchen beter met ons ecosysteem. Ook in privétuinen kun je daar rekening mee houden. Lavendel kan bijvoorbeeld heel goed tegen droogte. In de steden zien we de afgelopen jaren ook steeds minder nachten met vorst, dus zelfs olijfbomen en sinaasappelbomen zullen hier steeds beter gedijen.”

Bron: GVA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek