“Historisch” verdrag moet biodiversiteit op volle zee beschermen

Onder meer 30 procent van de oceanen wordt beschermd gebied. Dat is één van de speerpunten uit het nieuwe verdrag dat meer dan 100 VN-lidstaten vorig weekend hebben goedgekeurd na 17 jaar onderhandelen.

6 maart 2023  – Laatste update 6 maart 2023 15:31
Lees meer over:
oceaanbiodiversiteitwereldzee

De oceaan is van cruciaal belang voor het behoud van het leven op aarde. Ze is de bron van voedsel en energie voor miljoenen mensen, regelt het klimaat en zorgt voor zuurstof. Helaas wordt de oceaan bedreigd door vervuiling, overbevissing, klimaatverandering en andere menselijke activiteiten.

Het beschermen van onze oceaan is daarom essentieel voor de toekomst van de planeet. Eén van de belangrijkste redenen is de unieke rol die de oceaan speelt in de strijd tegen klimaatverandering. Zo absorbeert ze ongeveer een derde van de CO2 die door menselijke activiteiten in de atmosfeer wordt uitgestoten. Dit helpt om de opwarming van de aarde te verminderen en het klimaat te stabiliseren.

Tipping point

Natuurgebieden op volle zee zijn gebieden waarin menselijke activiteiten zeer strikt geregeld worden: duurzame scheepvaart, wetenschappelijk onderzoek met respect voor de natuur, duurzaam watertoerisme, geen ongebreidelde visserij. Maar om die te creëren, was een nieuw verdrag nodig. Het nieuwe BBNJ-verdrag laat toe om 30 procent van de volle zee tegen 2030 om te vormen tot natuurgebieden. Ter vergelijking: op dit moment is dat 1,2 procent.

Vanwaar komt die 30 procent? De wetenschap is het erover eens dat minstens 30 procent beschermd moet worden om een weerbare oceaan te hebben die impact heeft op de klimaatverandering. Met 30 procent bereik je het “tipping point” (keerpunt) om ook de andere 70 procent leefbaar te houden.

Het BBNJ-verdrag voor de oceaan is wat het Parijs-akkoord is voor het klimaat

Vincent Van Quickenborne - Federaal minister van Noordzee

Naast de natuurgebieden op volle zee spreekt het verdrag ook over de toegang tot mariene genetische bronnen en de eerlijke verdeling van de voordelen die daaruit voortvloeien, milieu-effectbeoordelingen van activiteiten op hoge zee, capaciteitsopbouw en de overdracht van mariene technologie.

Federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) noemt het verdrag historisch. “Het BBNJ-verdrag voor de oceaan is wat het Parijs-akkoord van 2015 is voor het klimaat. Na meer dan 17 jaar onderhandelen, kunnen we nu eindelijk natuurgebieden op volle zee creëren, die van cruciaal belang is voor het behoud van het leven op aarde.”

Eerste stap, lange weg

Voordat het verdrag van kracht wordt, moet het wel nog een lange weg afleggen. Zo moeten de lidstaten zelf nog uitmaken hoe ze de verschillende maatregelen in een wet zullen gieten. Daarnaast stellen experts zich vragen over de handhaving en controle. “Het gaat over de volle zee. Die ligt zeer ver van de kust en worden niet standaard gecontroleerd. Ook andere akkoorden bleven bij verdragen die men niet in de praktijk omzet”, vertelt Jana Asselman, biotechnoloog (UGent) aan VRT NWS.

Bron: Eigen verslaggeving / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek