Herstel landschap Brechtse Heide in boerenhanden

“Voedsel produceren is de belangrijkste taak van de boeren. Dat ze zich niet beperken tot hun primaire opdracht, bewijzen ze op de Brechtse Heide”, laat Boerenbond weten. Beroepswerking Boerenbond en Landelijke Gilden zetten samen met de andere partners hun schouders onder het project ‘Landschap de Brechtse Heide: de moeite waard!’.
21 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

“Voedsel produceren is de belangrijkste taak van de boeren. Dat ze zich niet beperken tot hun primaire opdracht, bewijzen ze op de Brechtse Heide”, laat Boerenbond weten. Samen met het Regionaal Landschap De Voorkempen, de provincie Antwerpen en de gemeente Brecht zetten Beroepswerking Boerenbond en Landelijke Gilden hun schouders onder het project ‘Landschap de Brechtse Heide: de moeite waard!’.

Het landschapsproject situeert zich binnen het beschermd bos- en landbouwlandschap de Brechtse Heide. Drie vierde van het beschermd landschap is landbouwgebied. In het verleden zorgden de verschillende beschermingen die in het gebied van kracht zijn, voor heel wat onduidelijkheid. Dit resulteerde volgens Boerenbond in achterstallig beheer en onderhoud van onder meer houtkanten en wegen en het leidde soms tot conflicten tussen de verschillende gebruikers.

De komst van een landschapsbeheerplan, onder impuls van de provincie Antwerpen en het Regionaal Landschap De Voorkempen, bracht duidelijkheid over wat kan en wat niet kan. Door overleg en samenwerking tussen de verschillende gebruikers en eigenaars in de beheercommissie werd een plan opgesteld met maatregelen die het landschap weer zullen herstellen en tegelijkertijd een optimaal gebruik voor de verschillende gebruikers (landbouw, natuur, recreatie, enz.) mogelijk maken.

De meest dringende maatregelen uit het landschapsbeheerplan kunnen nu aangepakt worden dankzij de Plaatselijke Groep van het leadergebied de MarkAante Kempen. Die kent het ingediende project ‘De Brechtse Heide: de moeite waard’ 150.000 euro Europese steun toe.

“Dit project betekent veel voor de lokale landbouwers”, deelt Boerenbond mee. Boeren staan zelf in voor het onderhoud van houtkanten en voor het herstel en onderhoud van de zandwegen. Dit garandeert een vlotte toegankelijkheid voor hun landbouwvoertuigen. Door het onderhoudswerk zelf uit te voeren, vergroot de betrokkenheid van de boeren bij het beheer van het landschap. Ze krijgen hiervoor een rechtvaardige vergoeding. De concrete realisatie gebeurt via agro|aanneming.

“Ondanks de verschillende achtergronden is het de zorg voor het landschap, ieder op zijn manier, die ons bindt”, getuigt Rianne Van Tilburg, melkveehoudster in het gebied en sinds vorig jaar voorzitster van de Beheercommissie Brechtste Heide. “De dynamiek en energie die dat teweeg brengt, had niemand ooit verhoopt. We zijn dan ook bijzonder blij en dankbaar dat de Plaatselijke Groep van het Leadergebeid de MarkAante Kempen en de projectpartners dit enthousiasme ondersteunen ”, aldus Van Tilburg.

Niet alleen de landbouwers, maar ook de leden plattelandsbewoners van de Landelijke Gilden vinden in het project een uitdaging. Er is gekozen voor een erg participatief project zodat iedereen de kans krijgt een steentje bij te dragen, bij de opmaak van een fotoboek, de organisatie van evenementen (zoals de zomerpicknick in 2012) en allerlei publieksacties.

Beeld: Noordertuin.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek