"Helft Europeanen vermindert vleesconsumptie"

Bijna de helft van de Europese consumenten heeft zijn vleesconsumptie het afgelopen jaar verminderd en iets minder dan 40 procent van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de internationale vegetarische organisatie ProVeg in samenwerking met onder meer de universiteit van Gent.

15 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 15 november 2021 18:12
Lees meer over:

In het onderzoek onder de titel 'Wat willen consumenten: een Europees onderzoek naar de houding van consumenten ten opzichte van plantaardig voedsel' blijkt dat er in Europa een verschuiving plaatsvindt in de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen naar plantaardige. Voor het onderzoek werden meer dan 7.500 consumenten bevraagd in tien Europese landen.

Uit de bevraging kwam naar voren dat 46 procent van de Europese consumenten het afgelopen jaar de vleesconsumptie verminderd heeft. Iets minder dan 40 procent van respondenten geeft aan minder vlees te willen consumeren de komende zes maanden. Ook op gebied van zuivel is een soortgelijke tendens waarneembaar. Ongeveer 30 procent van de consumenten geeft te kennen de zuivelconsumptie te willen verminderen.

Tegenover de dalende interesse in dierlijke voedingsmiddelen, staat een verhoogde interesse in plantaardige producten. Bijna 30 procent van de respondenten wil aanzienlijk meer plantaardige producten consumeren. Smaak en gezondheid zijn de belangrijkste motivaties voor flexitariërs om plantaardige producten te kopen, gevolgd door versheid, geen additieven en lagere prijs. 

Te weinig aanbod en duur

Toch zijn er voor de consumenten een aantal barrières om hun vermeende honger naar plantaardige voedingsmiddelen te stillen. Zo vindt bijna de helft van de flexitariërs dat het plantaardige aanbod in supermarkten en restaurants onvoldoende is. Daarnaast vindt 50 procent de plantaardige opties te duur en 48 procent zou graag meer informatie over plantaardige producten willen.

Het onderzoek van ProVeg waaraan onder andere de Universiteit Gent van Gent meewerkte, werd uitgevoerd binnen het Smart Protein-project. Dat is een door de Europese Unie gefinancierd project dat werkt aan de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen voor plantaardige voedingsmiddelen. België was in het onderzoek en de consumentenrondvraag niet opgenomen, maar wel onze buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Tien procent van Vlamingen is flexitariër
Uitgelicht
Zo’n tien procent van de Vlamingen heeft hun omnivore eetgewoonten met dagelijks vlees of vis vervangen door een flexitarisch eetpatroon. Een klein en stabiel aandeel Vlaminge...
28 oktober 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek