Groesting uit Liedekerke is de nieuwe Korte Keten Kop

nieuws

Groentechef Daniel Dumortier van Groesting uit Liedekerke mag zich een jaar lang Korte Keten Kop noemen. De korteketenkok bereidt hoofdzakelijk vegetarische maaltijden met uitsluitend lokale producten uit het Pajottenland. “Enkel peper en zout lukt niet om lokaal te vinden”, vertelt Dumortier. Hij wint de zesde editie van de Vlaams-Brabantse Korte Keten Kop-verkiezing, waarbij ruim 2.000 mensen hun stem uitbrachten op één van de zes laureaten.

17 september 2024 Joris Rigo
Groestingfoto2

Lokale groenten

Groesting uit Liedekerke wint de Korte Keten Kopverkiezing 2024 van de provincie Vlaams-Brabant, een jaarlijkse wedstrijd om lokale voedselproducenten te promoten. Bezieler van het bedrijf, Daniel Dumortier, maakte enkele jaren geleden van zijn hobby zijn beroep. De groentechef maakt hapjes en gerechten op basis van bio-groenten uit het Pajottenland en de Denderstreek, die bij voorkeur geteeld worden door agro-ecologische boeren. Dumortier verbindt zo’n 30 kleine lokale producenten met zijn gerechten “Ik ben razend gelukkig met de erkenning”, vertelt winnaar Dumortier van Groesting. “Het is niet evident om, wat ik doe, economisch leefbaar te maken. Ik reis rond in de streek op zoek naar korteketenproducten die ik in mijn gerechten verwerk. Zowat alles komt uit de streek, enkel peper en zout lukken niet lokaal. Ik vind dit een erkenning voor mijn werk. Het is ook fijn dat heel wat van mijn medelaureaten mensen zijn waar ik mee werk.”

Dumortier is nu een jaar lang uithangbord van de korte keten in Vlaams-Brabant. “Aan de titel is geen geldprijs verbonden. Het is louter voor de eer. De winnaar mag zich een jaar lang Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant noemen. Daarnaast ontvangen zowel de laureaten als de winnaar een gepersonaliseerde korteketensticker. En voor de winnaar is er nog een extra cadeautje”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw.

1

Kookstijl

Vegetarische recepten met groenten in de hoofdrol zijn Dumortiers uitgangspunt, maar ook veganistische gerechten of een stukje vlees kunnen ook op expliciet verzoek van zijn klanten. Eten speelde altijd al een belangrijke rol in het leven van de nieuwe Korte Keten Kop. “Ik gebruik een mix van stijlen in mijn keuken, maar werk vooral graag met groenten”, zegt hij. “Op mijn twaalfde maakte ik al koude schotels klaar voor de hele familie. Later, als student op kot, moest ik mijn plan trekken en leerde ik veel bij. Ik bind mij niet aan één bepaalde kookstijl. De ratatouille van tante Jeanne uit Parijs, van wie mijn grootmoeder het recept kende, inspireerde me. Maar ook mijn half jaar als Erasmus-student in Zweden en de Ivoriaanse keuken van mijn schoonzus.”

Naast Groesting waren De Wakkere Akker uit Herent, ’t Alsemhof uit Beerzel, Bakkerij Brut uit Landen, Roomijs JSTR of de Scharreltuin uit Kortenaken de laureaten.

Van graan tot tapkraan, oogst van brouwgerst voor de deur
Uitgelicht
Heel wat landbouwers maken zich momenteel klaar voor de oogst van brouwgerst. Brouwgerst komt hoofdzakelijk uit het buitenland zoals Frankrijk, maar is hier aan een revival be...
1 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Provincie Vlaams-Brabant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek