Groentetelers na prijsakkoord met de industrie geconfronteerd met nefast MAP7

Vorige week kwamen de Vlaamse groentetelers en de industriële groenteverwerkers na moeizame onderhandelingen tot een prijsakkoord waarbij prijsstijgingen tot 40 procent zijn afgesproken. Ingro, de coöperatie van de telers, spreekt van een broodnodige prijsverhoging, maar wijst op nieuwe uitdagingen die het pad kruisen. “Hebben we eindelijk een prijsakkoord bereikt, krijgen we meteen het dossier van het zevende mestactieplan (MAP7) op ons bord.”

8 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 8 november 2022 20:11
Lees meer over:
bloemkool

Maanden eerder dan gebruikelijk bereikten de industriële groenteverwerkers en de Vlaamse groenteboeren vorige week een akkoord over de prijzen. “De prijzen stijgen tussen de 15 en 40 procent”, vertelt Luc De Waele, key-accountmanager bij Ingro, een coöperatie met meer dan 1.000 leden. De prijsstijgingen variëren van teelt tot teelt, maar liggen veelal tussen de 20 en 30 procent. Erwten, wortelen en bonen kenden de grootste prijsstijgingen.

Ingro voerde namens zijn leden de onderhandelingen met de industriële groenteverwerkers. Deze onderhandelingen vinden normaal rond de jaarwisseling plaats, maar op verzoek van de telers waren ze vervroegd. “Telers wilden weten waar ze aan toe waren”, verklaart De Waele. Voorafgaand aan de onderhandelingen waarschuwde hij voor tekorten in de Vlaamse supermarkten volgend jaar. Zonder een prijsverhoging dreigden veel telers immers af te haken en te kiezen voor de meer rendabele graanteelt die ook nog eens minder werk vereist.

De wens voor prijsverhogingen van de groenteboeren, die zelf te kampen hebben met sterk stijgende kosten en wisselvallige opbrengsten, is dus gehoord door de industrie. Het akkoord tussen Ingro en de verwerkers stemt de overgrote meerderheid van de telers tevreden, stelt De Waele die al veel positieve reacties heeft ontvangen.

Nieuwe domper met MAP7

Met het vervroegde prijsakkoord is de toekomst voor de groenteteelt in 2023 toch niet verzekerd. De Waele en andere experts wijzen op de plannen voor het nieuwe mestactieplan van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die vorige week uitlekten. In de plannen worden de bemestingsnormen verstrengd, is een teeltvrije strook bij waterlopen voorzien van 6 meter en mag in bepaalde gebieden na 1 september geen teelten meer geoogst worden.

Dat is volgens de sector nefast voor de groenteteelt. Veel groenten worden immers na 1 september geoogst. De sector spreekt van de doodsteek voor de Vlaamse groententeelt. “Als deze plannen doorgevoerd worden, zal er volgend jaar minder dan 30 procent van de groente gezet kunnen worden”, aldus  De Waele. De MAP7-plannen zijn voor de sector een grote domper na de onderhandelde prijsstijgingen van vorige week. “We moeten van nul af aan opnieuw beginnen met de volledige sector.”

Wat staat er in de voorstellen van MAP7?
Uitgelicht
Een teeltvrije zone van zes meter langs alle waterlopen en grachten, een generieke reductie van de bemestingsnormen met 15 procent en vanaf 2024 een volledig bemestingsverbod...
29 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek