‘Groeiteams’ als laagdrempelige adviesraad voor landbouwondernemers

In het project 'Empowering Farmers’, dat tot stand kwam door een samenwerking van Inagro en VIVES Hogeschool, doorliepen enkele korteketenondernemers een traject om een ‘groeiteam’ te vormen. Een groeiteam is een soort adviesraad waarbij de landbouwer op een eenvoudige en laagdrempelige manier advies kan inwinnen van kennissen uit zijn netwerk. “De externe, onafhankelijke blik van adviseurs helpt ondernemers om snel vooruitgang te boeken in hun bedrijfsvoering”, zegt Lynn Rambour, expert rond het organiseren van adviesraden bij ondernemers.

7 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 december 2023 16:50 Joris Rigo
Lees meer over:
Inagro

Groeiteams

"De korte keten zit in de lift en dat biedt voor korteketenondernemers perspectieven en opportuniteiten", aldus Inagro. Nochtans stelt Inagro dat door een gebrek aan tijd, competenties en hulp bedrijven er vaak niet toe komen om werkpunten binnen hun bedrijfsvoering aan te pakken en zo te groeien als onderneming. Hogeschool VIVES en Inagro hebben daarom de handen in elkaar geslagen voor het project ‘Empowering Farmers’, dat kadert binnen het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO). In het project begeleiden ze 40 hoeve- en streekproducenten om hun klantenbeleving te verbeteren.

Als onderdeel van het project doorliepen al enkele landbouwbedrijven een proeftraject waarbij ze op zoek gingen naar een eenvoudige en laagdrempelige manier om advies in te winnen van kennissen uit hun netwerk. In principe wil dit zeggen dat de landbouwer een adviesraad of ‘groeiteam’ opstart met als doel zo sneller tot actie te komen. Dat kan gaan over het promoten van hun producten, het uitbreiden van het assortiment of het organiseren van belevingsvolle activiteiten.

Inagro112

“Landbouwers selecteerden binnen hun netwerk mogelijke kandidaten op basis van hun expertise, passend bij de gekozen doelstelling”, licht Tijl Labeeuw, adviseur korte keten bij Inagro toe. “Groeiteams komen bij voorkeur drie keer per jaar samen en kunnen zowel strategische als operationele doelstellingen nastreven. Het succes van het groeiteam hangt sterk af van hoe duidelijk de doelen geformuleerd worden”, vervolgt hij. “In de praktijk blijkt dan vaak dat hele concrete werkpunten, die op relatief korte termijn gerealiseerd kunnen worden, het meeste kans op slagen bieden.”

Wanneer landbouwers zich omringen door mensen van buitenaf kan zo’n groeiteam voor een eyeopener zorgen, stelt Lynn Rambour, expert rond het organiseren van adviesraden bij ondernemers. “De externe, onafhankelijke blik van adviseurs helpt ondernemers om snel vooruitgang te boeken in hun bedrijfsvoering”, verduidelijkt ze.

Resultaten proeftraject

“De deelnemende bedrijven werden uitgedaagd om zelf aan het stuur te zitten van hun realisaties. Hiervoor riepen ze waar nodig hulp in. Deze aanpak staat bekend als 'empowerment' en deed de producenten groeien als ondernemer. Dit biedt op lange termijn meer garanties voor een sterke korteketenverkoop”, vertelt Lies Kestelyn van Hogeschool VIVES.

Uit het proeftraject blijkt dat landbouwers van mening zijn dat een groeiteam de bedrijfsactiviteiten kan bevorderen en hen een waardevol klankbord kan verschaffen om ideeën af te toetsen. Duidelijke afspraken maken met de externe leden en effectief aan de slag gaan met hun input zijn volgens het traject de pijlers voor succes.

Landbouwer Dirk Forret van Hoevebakkerij Forret benadrukt dit als volgt: "Het groeiteam is voor ons als onderneming van groot belang. Als onze externe teamleden hun enthousiasme behouden, gaan we hier absoluut mee door." Ook korteketenproducent Wim Mahieu van Hoeve Mahieu is positief. “Omdat we onze externe leden goed kennen, kunnen we op een informele manier nadenken over onze uitdagingen. Tijdens deze sessies komen vaak creatieve ideeën voor belevingsvolle activiteiten op de hoeve naar voren die we zelf niet direct zouden bedenken.”

De resultaten en bevindingen uit het proeftraject werden verzameld in een draaiboek dat bedrijfsleiders op weg helpt om een eigen groeiteam te vormen. De toolbox biedt ook praktische en toegankelijke informatie voor korteketenproducenten die op zoek zijn naar inzichten over klantenbeleving en optimalisatiemogelijkheden voor hun bedrijfsprocessen. Alle informatie over korteketentoolbox kan je terugvinden op: www.inagro.be/korteketentoolbox.

SDB Boerderij nieuwe ambassadeur korte keten in Vlaams-Brabant
Uitgelicht
Het varkensbedrijf SDB Boerderij in Kampenhout, gerund door Sebastiaan ‘Seppe’ De Backer, wint de Korte Keten Kop-verkiezing in Vlaams-Brabant. Met een eigen hoevewinkel en be...
11 september 2023 Lees meer

Bron: Inagro

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek