SDB Boerderij nieuwe ambassadeur korte keten in Vlaams-Brabant

Het varkensbedrijf SDB Boerderij in Kampenhout, gerund door Sebastiaan ‘Seppe’ De Backer, wint de Korte Keten Kop-verkiezing in Vlaams-Brabant. Met een eigen hoevewinkel en beenhouwerij wil de Kampenhoutenaar de afstand tussen weide en bord van de klanten zo klein mogelijk maken. In totaal stemden bijna 3.000 personen op één van de zes laureaten. 

11 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 september 2023 14:33
Sebastiaan-003[1]

Korte Keten Kop 

Boer Seppe van SDB Boerderij is de trotse winnaar van de Korte Keten Kop-verkiezing van de provincie Vlaams-Brabant. “Voor het vijfde jaar op rij zochten we naar het uithangbord van de korte keten in onze provincie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Landbouw. “Wie de meeste stemmen binnenhaalt, wint de verkiezing. Aan de titel is geen geldprijs verbonden, het is louter voor de eer”, vertelt Dehaene. In totaal stemden bijna 3.000 personen op één van de zes laureaten. Naast SDB Boerderij waren Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken, Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps, Zelfoogstboerderij Perkuus uit Sint-Pieters-Leeuw, Hof Ter Vrijlegem uit Asse en Fruit en Groenten Torenhof uit Merchtem bij de genomineerden. 

Doordat de dieren veel kunnen bewegen is de verhouding tussen vlees en vet perfect. Het geluk en die vrije beweging van de varkens, dat proef je. Op termijn wil ik naar 200 varkens evolueren en ook slachten op de boerderij

Boer Seppe - SDB Boerderij

Scharrelen  

Seppe werkte 17 jaar als tuinaannemer maar verlangde altijd naar een job in de landbouw. Hij geraakte enkele jaren geleden geïnspireerd tijdens een uitstap in de Ardennen. Tijdens een tocht met een quad zag hij bij een boer varkens buiten lopen. “Ik dacht: zo kan het dus ook en stak mijn licht op. Ondertussen heb ik na vier jaar een tiental zeugen die zorgen voor gemiddeld 120 à 130 biggetjes”, aldus de Kampenhoutenaar. Seppe houdt naast scharrelvarkens ook sinds twee jaar vleeskippen in een mobiele stal op de scharrelweide.  

Zowel de kippen als de varkens mogen vanaf de geboorte tot ze naar het slachthuis gaan naar hartenlust buiten scharrelen op de SDB Boerderij. Seppe zet maximaal 20 varkens per hectare en plaatst ze elke drie maanden op een nieuw stukje gras. Op die manier krijgt de weide opnieuw de kans om te herstellen. “Doordat de dieren veel kunnen bewegen is de verhouding tussen vlees en vet perfect. Het geluk en die vrije beweging van de varkens, dat proef je. Op termijn wil ik naar 200 varkens evolueren en ook slachten op de boerderij”, vertelt de trotse ambassadeur.  

Korte keten 

Wat begon als droom is nu een goeddraaiende boerderij met naast de scharrelvarkens en -kippen, ook eigen artisanale bloem en een hoevewinkel met beenhouwerij. SDB Boerderij wil de afstand tussen de weide en klanten hun bord zo kort mogelijk houden. Daarom opende Seppe vorig jaar zijn eigen beenhouwerij waar ze het vlees zelf verwerken. “Dat is alweer een schakel minder in de keten en bovendien hebben we volledige autonomie over onze versnijdingen en bereidingen”, klinkt het bij de boer. “Maar ook voor de voeding van onze dieren zoeken we het zo dicht mogelijk bij huis. Het voeder komt deels van lokale boeren, deels van eigen gewassen die meteen op onze eigen boerderij gemalen worden tot voedermeel. Nog korter kan de keten eigenlijk niet.” 

 

 

De uitslag van de Korte Keten Kop-verkiezing: 

1 SDB Boerderij uit Kampenhout 671 

2 Torenhof uit Merchtem 636 

3 Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps 542 

4 Hof ter Vrijlegem uit Asse 451 

5 Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken 421 

6 Zelfoogstboerderij Perkuus uit St.-Pieters-Leeuw 238 

Bron: Provincie Vlaams-Brabant / Eigen berichtgeving

Beeld: Provincie Vlaams-Brabant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek