Groeien er voortaan klimbonen rond de maïs op Vlaamse akkers?

Niemand kijkt op van een perceel maïs of klimbonen in de tuin. Maar wanneer die samen in hetzelfde perceel opduiken en je de bonen als het ware rond de maïsstengels ziet klimmen, dan levert dat wel verwonderde blikken op. De mengteelt van kuilmaïs en struikbonen was dan ook één van de meest in het oog springende experimenten tijdens de demodag op het Proefplatform Agro-ecologie in Hansbeke. “Niet alleen de Vlaamse landbouwsector, maar ook Europa kijkt met grote interesse naar dit mengteeltproject”, klinkt het bij ILVO.

22 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 augustus 2021 14:08
mengteelt maïs klimbonen

Maïs is vandaag het belangrijkste voedergewas in Vlaanderen. Het project ‘Farmers’ benefits’ wil melkveehouders alternatieven aanbieden voor de klassieke rotaties van kuilmaïs-gras en maïs-maïs. Daarom werd in Hansbeke een proef aangelegd waarbij kuilmaïs gecombineerd wordt met klimbonen. In Oostenrijk en Duitsland is deze mengteelt al wat meer ingeburgerd, maar bij ons is het relatief nieuw. Al zijn er wel al een aantal Vlaamse bioboeren die de mengteelt geïntroduceerd hebben op hun bedrijf.

“Beide teelten passen dan ook goed bij elkaar”, vertelt Pieter Van Rumst die voor Quartes de proef in Hansbeke mee begeleidt. “Ze kunnen samen gezaaid en geoogst worden met de gangbare machines die voor maïs gebruikt worden waardoor extra investeringen niet nodig zijn. Ze worden daarna samen ingekuild en vervoederd. Dat levert een ruwvoeder op dat een hoger gehalte lokaal geteeld eiwit bevat en dat voor koeien heel smakelijk is.” Dat biedt volgens hem kansen voor landbouwers om zelf hun eiwit te telen en op die manier minder afhankelijk te zijn van import uit het buitenland.

Maar er zijn nog heel wat andere voordelen aan verbonden. Zo kan de klimboon als vlinderbloemige stikstof uit de lucht halen en gaat ze als het ware als stikstoffabriekje voor de maïs fungeren. “Dat levert een besparing van meststoffen van 20 procent op”, vertelt Van Rumst. Het effect op de bodemkwaliteit wordt nog verder onderzocht, maar de verwachting is dat die ook gunstig is.

Deze mengteelt biedt ook kansen binnen de doelstellingen die de Green Deal naar voor schuift

Hilde Crevits - Vlaamse landbouwminister (CD&V)
mengteelt maïs struikbonen verticaal

De mengteelt heeft ook een positieve impact op de onkruiddruk. “Het bonenblad groeit sneller dan de maïs waardoor onkruid in de rij minder kans krijgt om erdoor te komen”, aldus Van Rumst. “Tussen de rijen kan de onkruiddruk onder controle gehouden worden door te schoffelen. Wanneer gangbare landbouwers voor deze mengteelt kiezen, kunnen ze dus het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk terugschroeven.” Tot slot is de mengteelt ook beter bestand tegen droogte en hitte. “De planten gaan elkaar als het ware versterken. Bovendien bedekken de klimbonen de bodem beter waardoor verdamping van vocht aan het bodemoppervlak wordt tegengegaan.”

De combinatie van kuilmaïs en klimbonen was ook één van de aandachtstrekkers op de demodag van het Proefplatform Agro-ecologie. Ook Vlaams landbouwminister Hilde Crevits was onder de indruk van de proef en de talrijke voordelen die er aan de mengteelt zijn verbonden. “Ik ben blij dat de interesse groot is. Deze mengteelt heeft duidelijk heel wat voordelen en biedt ook kansen binnen de doelstellingen die de Green Deal naar voor schuift”, stelt de minister.  

Niet alleen in eigen land, maar ook buiten België wordt trouwens met grote ogen gekeken naar dit project. “Het is één van de 12 pilootsites die in het kader van het Europees project ‘Agromix’ door onderzoekers wordt opgevolgd”, aldus ILVO. De proef wordt ook gefinancierd met geld van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Lees ook:

Grote interesse voor agro-ecologische praktijken tijdens demodag van ILVO
Uitgelicht
Ruim 200 bezoekers woonden de demodag op het Proefplatform Agro-Ecologie in Hansbeke bij om er kennis te maken met de resultaten van een tiental bijzondere landbouwexperimente...
19 augustus 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek