header.home link

Gratis online opleiding leert boeren over heel de wereld bedrijfsplan ontwikkelen

7 januari 2022

De afdeling Bio-economie van de KULeuven pakt, in samenwerking met een reeks partners, uit met een wereldwijde gratis cursus over bedrijfsplannen voor land- en tuinbouwers. “Boeren zijn vandaag niet alleen boeren, maar ook bedrijfsleiders, HR-managers, marketeers en ondernemers. In deze context is een goed bedrijfsplan van cruciaal belang”, zegt coördinator Tessa Avermaete. “Onze nieuwe online cursus wil landbouwers wereldwijd daarbij helpen.”

Lees meer over:
tarwe-graan-jongeboeren-akker-1250

In heel de wereld worden boeren geconfronteerd met globale uitdagingen zoals klimaatverandering, prijsdruk, maatschappelijke en politieke instabiliteit, enz., zo constateert de KU Leuven. Om te leren omgaan met deze uitdagingen en de verschillende rollen die ze moeten opnemen op hun bedrijf, heeft de universiteit, samen met ILVO, Rikolto, Fachhochschule Südwestfalen en Odisee, een cursus ontworpen.

Het gaat om een ‘Massive Open Online Course’ (MOOC), een gratis opleiding voor deelnemers van over heel de wereld. Onder de naam ‘Sustainable Business Models: Guidance for Future Farmers’ lichten experts van verschillende universiteiten en kenniscentra de strategische plannen van een landbouwbedrijf toe.

“De online cursus geeft niet alleen inzicht in de hedendaagse landbouwsector, maar biedt ook een perspectief op de kansen en hindernissen binnen de huidige voedselsector”, legt Avermaete uit. “Daarnaast leren de deelnemers een landbouwbedrijf in kaart te brengen door sterktes en zwaktes van het bedrijf te identificeren.”

In een volgende stap is het de bedoeling dat de landbouwers op zoek gaan naar lokale en globale ondersteunende omgevingen en dat ze een geschikte bedrijfsstrategie leren te ontwikkelen. “De deelnemers reflecteren over de toegevoegde waarde die producten en diensten bieden aan de doelgroep. Op het einde van de cursus leggen ze alle puzzelstukjes samen in het ‘Business Model Canvas’”, klinkt het.

Met boeren van over de hele wereld als voorbeeld, neemt de MOOC een duik in succesvolle businessmodellen en marketingverhalen binnen de landbouwsector. Op die manier wil de cursus inzichten geven in de ontwikkeling van toekomstgerichte en robuuste businessmodellen. Deze Engelstalige cursus is vanaf 10 januari 2022 gratis online te volgen. Registratie is wel verplicht.

Tessa Avermaete en Casper Van Cleemput van de KU Leuven geven in onderstaande video meer uitleg over de cursus:

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek