Gratis appels voor wie ze wil plukken

Fruitteler Bart Groven stelt zijn plantage in Helshoven open voor iedereen die gratis appels wil plukken. Ze brengen hem immers te weinig op om de 50.000 kilo zelf te plukken.
3 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Fruitteler Bart Groven uit Groot-Gelmen stelt zijn plantage in Helshoven open voor iedereen die gratis appels wil plukken. Ze brengen hem immers zo weinig op dat hij de 50.000 kilo zelf liever laat hangen. "Het klopt dat deze oogst van de variëteit 'novajo' eigenlijk al meer dan een maand geleden moest geplukt worden", zegt de boer in Het Belang van Limburg.

Maar door de lage prijs is het financieel niet lonend om te oogsten, want voor slechts zestig eurocent per kilo zijn de kosten om te plukken nog niet gedekt. "Als de prijs tegen volgende week niet gestegen is, ben ik verplicht om de appels te vernietigen", zegt Groven. Hij verwijst ook naar de krieken die eerder dit jaar aan de boom wegrotten door de lage verkoopprijs.

"Dit fruit is wat smaak en aroma betreft absolute topklasse", zegt onderzoeker Tom Deckers van het Proefcentrum Fruitteelt in Kerkom. Hij voegt eraan toe dat die appels beter niet in de plantage blijven hangen. "Zodra het licht begint te vriezen vallen de vruchten op de grond en die zullen vooral ongedierte aantrekken. De muizen komen op de pitten af. Door het massale aanbod van voedsel vermenigvuldigen de muizen zich bliksemsnel. Daarbij worden ook de bomen uitgeput zodat de oogst voor het volgend jaar vrij mager zal uitvallen".

De plantage van Bart Groven is gemakkelijk bereikbaar en ligt op ongeveer 800 meter van de kapel van Helshoven. Gewoon de weg naast de kapel volgen naar de Tjenneboom, 50 meter achter de brug links van de stukgeslagen aanhangwagen de doodlopende weg inslaan. Meteen duikt de plantage rechts van de weg op. De plantage is bereikbaar met de wagen.

De appels hangen wel buiten het zicht van de duizenden wandelaars die deze streek doorkruisen. Enkele weken geleden maakten de fruittelers zich nog druk over dagjesmensen die ongegeneerd fruit plukken. Maar in de plantage van Groven heeft niemand appels geplukt, al komt daar nu allicht verandering in. 

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek