Graanopbrengst in EU wellicht nog lager dan verwacht

De graanoogst in de Europese Unie zal dit jaar 286,5 miljoen ton bedragen. Dat is bijna 1 procent minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde en 8 procent lager dan de recordoogst van vorig jaar. Dat is bijna 3 miljoen ton lager dan de prognose die de Commissie vorige maand opstelde.
27 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De graanoogst in de Europese Unie zal dit jaar 286,5 miljoen ton bedragen. Dat is bijna 1 procent minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde en 8 procent lager dan de recordoogst van vorig jaar. De nieuwe oogstprognose is opgesteld door Mars (Monitoring Agricultural ResourceS), een onderdeel van het onderzoeksbureau Joint Research Centre van de Europese Commissie.

De Mars-prognose valt bijna 3 miljoen ton lager uit dan de prognose die de Commissie vorige maand zelf heeft opgesteld. De Commissie komt volgende week met een nieuwe graanoogstprognose, waarin de bevindingen van Mars zijn verwerkt, maar ook de gegevens van de landbouwtellingen van de lidstaten.

Het groeiseizoen verloopt niet optimaal in Polen, Noord-Frankrijk, de Baltische staten, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, weet het Agrarisch Dagblad. Daarentegen lijkt de situatie in Duitsland, Benelux en de rest van Frankrijk optimaal, zodat in die landen een uitstekende graanoogst mag worden verwacht. Voor Rusland en Oekraïne zouden de verschillen per regio groot zijn waardoor de oogstprognose moeilijk is vast te stellen.

In dit graanseizoen, dat loopt van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009, exporteert de EU een recordhoeveelheid van ruim 30 miljoen ton graan zonder exportrestitutie. Zo zou de uitvoer van tarwe, inclusief tarwebloem, met een hoeveelheid van bijna 25 miljoen ton uitstekend verlopen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek