“Graanhandel via Zwarte Zee grotendeels geblokkeerd”

Rusland en Oekraïne gelden als de graanschuren van Europa, maar de Russische oorlog in het grote buurland zorgt voor ernstige hinder in de graanhandel. De handel verloopt immers meestal via de Zwarte Zee, maar die belangrijke handelsroute is quasi geblokkeerd. Dat meldt het concern BayWa, Duitslands grootste landbouwtrader, woensdag.

16 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 17 maart 2022 7:07
Lees meer over:

Volgens BayWa is de export van tarwe uit Oekraïne en Rusland via de Zwarte Zee grotendeels tot stilstand gekomen. "Er is momenteel geen export vanuit de Oekraïense havens, niets verlaat het land", zegt Jörg-Simon Immerz, verantwoordelijke graanhandel bij het concern uit München. "Vanuit Russische zijde is er wel exportactiviteit, maar zeer beperkt." De handel vanuit beide landen via de Zwarte Zee komt tegemoet aan zowat 30 procent van de wereldwijde vraag, klinkt het.

Eerdere berichten over een dreigende Russische exportstop hadden al opschudding veroorzaakt. Maar volgens BayWa zijn de directe gevolgen van de Russische inval op de Oekraïense economie ernstiger.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek