header.home link

Goedgevulde Week van de Korte Keten loopt op zijn einde

20 mei 2021

De korte keten staat nog tot en met zondag vol in de schijnwerpers. Hoewel deze editie corona-proof moest doorgaan, werden heel wat acties georganiseerd om de korte keten te promoten. In twee provincies werd een Korte Keten Kop verkozen en je kon overal wel terecht voor een  fietstocht, picknick of boerenmarkt.

Lees meer over:
KorteKeten-2021__VLAM

De vierde editie van de Week van de Korte Keten zit er bijna op. Van 15 tot 23 mei haalden producenten van hoeve- en streekproducten alles uit kast om mensen kennis te laten maken met producten van eigen bodem: van een ontbijt, over een wandeling tot een proeverij.

Sinds 2018 zit de korte keten-verkoop in de lift: meer en meer consumenten vinden de weg naar hoevewinkels, buurderijen of andere korte keten-verkooppunten. En de COVID-19-epidemie heeft die groei nog versneld. Benieuwd naar welke producenten er in jouw buurt zijn? Neem een kijkje op www.rechtvanbijdeboer.be.

Korte Keten Kop

In Antwerpen en Vlaams-Brabant gingen ze op zoek naar een Korte Keten Kop, zij zijn een jaar lang het uithangbord voor de verkoop van lokale producten.

In de provincie Antwerpen ging de eer naar Linda Van Dessel van hoevewinkel Recht van ’t Veld in Duffel. Uit een selectie van 5 eerder verkozen kandidaten won Linda een online stemming bij het grote publiek. De Duffelse plattelands-ondernemer wist 1153 stemmen te verzamelen, bijna één derde van alle uitgebrachte stemmen. In totaal werden er in enkele weken tijd 3631 stemmen uitgebracht via www.weekvandekorteketen.be. “We merken dat de klanten opnieuw voeling krijgen met de landbouwsector door geregeld op het erf en in onze hoevewinkel te komen,” zegt kersverse Korte Keten Kop Linda. “Lokale producten via de korte keten hebben ongelooflijk veel voordelen, zowel voor de consument als voor de producent.” Als Korte Keten Kop wint Linda een mooie trofee, die een ereplaats krijgt in haar hoevewinkel.

Het Vlaams-Brabantse publiek duidt pas in augustus hun winnaar aan. De vijf kandidaten die meedingen naar de titel, zijn wel al bekend. “Als corona al voor één positieve tendens heeft gezorgd, is het wel dat we opnieuw onze streek én onze lokale producten leren kennen”, klinkt het bij de organisatie. “De hunker naar korte keten leeft al langer en past binnen de tijdsgeest. Door corona kwam alles in een stroomversnelling terecht. Toch loopt dit niet allemaal vanzelf. Daarom is het belangrijk dat we de korte keten in onze provincie een gezicht geven. Dat is het opzet van deze verkiezing.” Via www.zomerinvlaamsbrabant.be kan je je stem nog uitbrengen.

Een divers landschap en onze open ruimte hebben we vaak te danken aan onze landbouwers

Provincie Limburg

Spaarkaarten, fietstochten en wandelroutes

In de provincie Oost-Vlaanderen stopt het niet bij één week. “Met een spaarkaartactie – die nog loopt tot 15 juni – willen we onze inwoners stimuleren om lokaal te kopen bij kort keten-producenten”, klinkt het. “Bij je aankoop krijg je een sticker. Eens je drie stickers verzameld hebt van minsten twee verschillende producenten, maak je kans op een mooie prijs, een week verblijven in een vakantiehuisje bijvoorbeeld. Vanaf 1 juli maken we de winnaars bekend.”

In Limburg kan je dan weer uitgestippelde landbouwfietsroutes ontdekken. Die voeren je langs verschillende korte keten-producenten. “We staan in heel Vlaanderen bekend als fietsparadijs door de variatie aan landschappen”, klinkt het. “Dit divers landschap en onze open ruimte hebben we vaak te danken aan de Limburgse landbouwers. Om die in de schijnwerpers te zetten, bundelden we verschillende landbouwfietsroutes om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de landbouwsector en het diverse aanbod dat je kan krijgen bij de lokale producenten.”

Ook in West-Vlaanderen viel er deze week heel wat te beleven. Boerenmarkten, wandelroutes met picknickadresjes, boerderijbezoeken… “Wie denkt aan 100% West-Vlaams denkt aan kwaliteit, authenticiteit, liefde voor het vak en product, lokaal, gezond en lekker”, klinkt het bij Westtoer. “De hele week – maar bij uitbreiding ook het hele jaar door – willen die troeven extra in de kijker zetten.” En wie lokaal koopt in West-Vlaanderen maakt nog tot 24 mei kans op één van de 60 bonnen voor lokale lekkernijen of 10 fietskaartpakketten.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek