Glucosiden uit steviaplant toegelaten als zoetstof
nieuwsVoortaan mogen steviolglucosiden als zoetstof gebruikt worden in voedingsmiddelen. De zoetstof, die gewonnen wordt uit de steviaplant, is niet schadelijk voor de gezondheid, oordeelde de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. "Steviolglucosiden zijn zelfs gezond", zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid na een lezing van de analyse van de wetenschappers.
Momenteel worden enkel de glucosiden geschikt verklaard voor consumptie, nog niet de steviaplant zelf. Die ondergaat nog toxicologische onderzoeken. "De zoetstof die uit stevia gehaald wordt, bevat geen calorieën en is dus perfect voor mensen die met zwaarlijvigheid kampen. Als natuurlijke vervanger voor suiker is het ook uitstekend voor diabetici", meent Eyckmans.
Belgen verbruiken vandaag tot 50 kilo suiker per jaar, wat zijn gevolgen heeft voor de volksgezondheid. "De zoetstof uit Stevia is een geweldige stap vooruit", zegt professor Jan Geuns van het Labo voor Functionele Biologie van de K.U.Leuven in de krant. "Het zoetmiddel uit stevia is tot 300 keer zoeter dan suiker, maar toch onschadelijk voor de gezondheid." Geuns zegt dat stevia ook de verdedigingsmechanismen versterkt waarmee ons lichaam tegen zogenaamde vrije radicalen vecht.
Bron: Gazet van Antwerpen