Getroffen landbouwers krijgen 1,8 miljoen euro PFOS-compensatie

Chemiebedrijf 3M zal de 37 landbouwbedrijven een tegemoetkoming van 1,8 miljoen euro uitbetalen voor de impact van de no regret-maatregelen in het gebied rond de fabriekssite in Zwijndrecht. Het bedrag werd bepaald door een stuurgroep waarin vertegenwoordigers van de landbouwsector, het Departement Landbouw & Visserij en 3M zetelen.

1 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 april 2022 20:08
Lees meer over:
pfos-bord-zwijndrecht-antwerpen-1250

Na het uitbreken van de PFAS-crisis in Zwijndrecht heeft de Vlaamse overheid een reeks strenge “no regret-maatregelen” afgekondigd, dat zijn conservatieve veiligheidsadviezen die uit voorzorg genomen worden. Zo werd onder andere de consumptie van eieren en groenten uit eigen tuin beperkt en ten zeerste afgeraden.

De landbouwers uit de regio voelden de impact van de crisis aan den lijve. Dat vertaalde zich onder meer in omzetdaling en inkomstenverlies, bijkomende kosten en imagoschade. Om deze verliezen te compenseren konden ze een tegemoetkoming aanvragen. Uiteindelijk dienden 37 landbouwers zo’n aanvraag in.

De stuurgroep heeft op basis van de aanvragen beslist om het totaalbedrag op 1,8 miljoen euro vast te leggen. “Van bij het begin hebben we de doelstelling gehad om de landbouwers zo snel mogelijk een correcte vergoeding te kunnen uitkeren”, zegt PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken, die de stuurgroep ook voorzit. “Veel landbouwers hebben immers een groot omzetverlies geleden. Een tegemoetkoming van 1,8 miljoen voor de impact door de no regret-maatregelen is redelijk. Deze tegemoetkoming door 3M is alvast een belangrijk signaal naar de samenleving en naar de gedupeerde landbouwers in het bijzonder.”

"We blijven ons engageren voor onze buurtbewoners en de lokale gemeenschappen in Zwijndrecht. Met de tegemoetkoming voor de landbouwers nemen we opnieuw een belangrijke stap voorwaarts," zegt Rebecca Teeters, senior vice president verantwoordelijk voor PFAS-beheer bij 3M. "We willen voortbouwen op dit momentum voor de toekomst, en hiermee herbevestigen dat 3M zijn verplichtingen nakomt en maatschappelijk verantwoord onderneemt."

Ten laatste in mei zullen de landbouwers de compensatie van 3M ontvangen.

Bron: Eigen verslaggeving / Bega

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek