Geloei leert wetenschappers hoe bronstig de koe is
nieuwsAan de manier waarop een koe loeit, kunnen Duitse wetenschappers afleiden hoe bronstig het dier is. De methode die ze daarvoor ontworpen hebben, kan ervoor zorgen dat de tot nu toe dure en tijdrovende bevruchting van koeien binnenkort veel vlotter zal verlopen. Dat melden de onderzoekers van het Duitse Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN).
Uit het geloei van een koe kan een boer meer van zijn dieren leren dan hij tot nu toe misschien dacht. Duitse onderzoekers kwamen er namelijk achter hoe je de hormonale toestand van een rund kan vaststellen op basis van het geloei. Voor het onderzoek werd een jaar lang het geloei van zestien koeien bestudeerd. De bevruchting is een belangrijke economische factor bij de melkproductie. Volgens de wetenschappers duurt de cyclus van de koe 21 dagen, maar bevindt het ideale moment voor de bevruchting zich in een periode van slechts 18 uur.
Eens dat moment gepasseerd is, moet er weer drie weken gewacht worden voordat er een nieuwe poging ondernomen kan worden. Daardoor was het tot nu toe vooral bij grotere kuddes moeilijk om de inseminatie op het juiste ogenblik te laten plaatsvinden. De wetenschappelijke doorbraak werd bereikt door een apparaatje met twee microfoons dat aan een halsband bevestigd werd. Op die manier kan elk geluid aan een individuele koe worden toegeschreven.
Bron: De Standaard