Gel tegen bevriezen van bloesems op vakbeurs Fructura

In de hallen van de Belgische Fruitveiling is vrijdag de derde editie van de vakbeurs Fructura van start gegaan. 101 firma's etaleren er nog tot en met zondag hun kennis en kunde. "De beurs is de ideale plaats om nieuwe mensen in de sector te ontmoeten", zegt Chris Groven, voorzitter van de organiserende vzw Fruittelers Zuid-Limburg.
18 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

In de hallen van de Belgische Fruitveiling is vrijdag de derde editie van de vakbeurs Fructura van start gegaan. 101 firma's etaleren er nog tot en met zondag hun kennis en kunde. "De beurs is de ideale plaats om nieuwe mensen in de sector te ontmoeten", zegt Chris Groven, voorzitter van de organiserende vzw Fruittelers Zuid-Limburg.

Eén van de zestien bedrijven die genomineerd zijn voor de Fructura Award, is de Duitse firma Voen. Hun topproduct is een hagelnet dat ook boven appelbomen kan hangen, zonder invloed te hebben op de kleuring van de vruchten. Dé blikvanger op de beurs is echter Cropsafe, een bedrijf uit Sint-Truiden dat in primeur slimme gels presenteert die fruit beschermen tegen onder meer vorst, barsten en insecten.

"We hebben verschillende nieuwe producten ontwikkeld", vertelt bedrijfsleider Eddy Gieraerts van Cropsafe. "Het gaat om gels tegen bevriezing van de fruitbloesems, tegen het barsten van kersen, tegen het indringen van schimmels in hard- en zachtfruit en tegen zonnebrand"

Verder biedt Cropsafe ook een vogelwerend geurmiddel aan. "Onze producten zijn voornamelijk gebaseerd op fysieke bescherming van de vruchten met natuurlijk afbreekbare gels zonder actieve bestanddelen. Op die manier blijft er geen enkel actief residu achter op het gewas. De oplosbare producten zijn toepasbaar in zowel de geïntegreerde teelt als in de bioteelt. Ondertussen werken we ook verder aan enkele middelen voor meer oogstzekerheid", aldus Gieraerts.

De gels werden reeds uitgetest door het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. "We zijn erg enthousiast over die resultaten. Die zijn belangrijk omdat een boer toch altijd naar het proefcentrum zal bellen om te achterhalen of iets werkt of niet", luidt het bij Cropsafe. Vorige week werden de resultaten al voorgelegd aan telers van de Studiekring Guvelingen. "Die gaan de gels nu uittesten op kleine percelen", besluit Gieraerts.

Meer informatie: Fructura

Bron: Het Belang van Limburg/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek