Geitenhouders kunnen weer ademhalen na prijsstijging
Nadat de marges in de geitenhouderij het voorbije jaar flink onder druk stonden door de oplopende kosten, kan de sector terug ademen. De prijs is de voorbije maanden zo’n zeven cent gestegen terwijl de kosten gestabiliseerd zijn en zelfs wat dalen. Het herstelde evenwicht tussen opbrengst en kosten betekent vooral ook goed nieuws voor jonge geitenboeren die met hogere vaste lasten zitten. De sector heeft goede hoop dat de prijzen stabiel blijven en niet in een vrije val belanden zoals in de melkveehouderij.
“De rentabiliteit is weer wat hersteld”, vertelt Kurt Tilburgs die in Essen, aan de grens met Nederland, 1.200 geiten melkt. De geitenhouder kreeg in september 2021 een bedrijfsbezoek van Jan Jambon. Hij vertelde de Vlaams minister-president dat de oplopende kosten het bedrijf parten speelde. In de maanden erop namen deze kosten, bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, verder toe en tekende de melkveehouder een negatieve rentabiliteit op. "Er zal nog iets bij de melkprijs omhoog moeten om deze financiële gaten te dichten. We draaien nu net break-even", vervolgt hij.
"De geitenhouderij heeft een moeilijk jaar achter de rug”, beaamt Hans De Schutter, consulent geitenhouderij bij Boerenbond. “De kosten zijn enorm gestegen terwijl de prijs niet volgde”, vertelt hij over 2022. Vooral op jonge bedrijven leverde dat volgens hem rentabiliteitsproblemen op. “Jonge bedrijven hebben vaak te maken met hogere kosten.”
Hij doelt daarbij niet alleen op de kredietlasten, maar ook op bijvoorbeeld de opfok van jongvee. “Bestaande bedrijven hebben het duurmelken beter onder controle dan jonge bedrijven die nog niet over het juiste genetische materiaal beschikken. Omdat het vervangingspercentage hoger ligt, moeten zij meer jongvee aanhouden. Komt een geitenhouder met 1.000 geiten in de loop van zijn carrière met bijvoorbeeld 250 à 300 geiten toe, dan heeft startende ondernemer er 400 tot 500 nodig. Daardoor heeft de laatste veel hogere kosten.”

“Goede geitenmelkprijzen, maar toch verlieslatend”
15 februari 2022Tilburgs kaartte zijn verlieslatendheid aan bij zijn geitenmelkverwerker (het Nederlandse DeJong Cheese), maar kreeg daar aanvankelijk te horen dat de retail weigert meer te betalen. Ook bij Capra, de grootste geitenmelkverwerker in ons land, kaartten boeren de disbalans tussen prijs en kosten aan. “Ze wezen daarbij steeds op de prijs van koemelk die naar een recordniveau steeg”, vertelt Guy Hex, zaakvoerder van Capra. Capra en andere melkverwerkers slaagden er klaarblijkelijk in om hun zuivelproducten beter te vermarkten en realiseerden een stijging van het melkgeld met tussen 6 en 7 cent over de periode van ruim een half jaar.
Gelet op de ontwikkeling in de melkveehouderij, waar de prijzen op enkele maanden tijd fel zakten, is het de vraag of het melkgeld bij de geiten standhoudt. Guy Hex denkt alvast van wel. “In Spanje heerst er op het moment een tekort, want er wordt door de aanslepende droogte minder gemolken. Er zal ook een gedeelte van de Belgische geitenmelk naar toe geëxporteerd worden.” Wel maakt de Capra-directeur het voorbehoud dat de vraag in de retail wat aantrekt. “De voorbije maanden hebben de geitenproducten te maken met een teruglopende vraag. Door de inflatie laat de consument de geitenproducten wel eens liggen voor goedkopere alternatieven. Hopelijk trekt dat bij”, besluit Hex.
Biologische geitenhouderij
Het onevenwicht tussen vraag en aanbod had vorig jaar vooral ook een impact op de biologische geitenhouderij. De geiten hadden in 2021 met ruim 14 procent biogeiten het hoogste bioaandeel in de Vlaamse dierenhouderij. Daar stegen de kosten relatief gezien mogelijk nog meer dan in de gangbare geitenhouderij terwijl de vraag terugliep. Inmiddels zijn er een handvol biobedrijven teruggeschakeld naar gangbaar en “is de marktbalans hersteld”, vertelt Johan Devreese van de Nederlandse Organic Goatmilk Coöperatie, die ook in Vlaanderen biologische geitenmelk ophaalt.

Bron: Eigen berichtgeving