nieuws

Geflopte landhervorming bedreigt voedselbevoorrading

nieuws
In 1980 was Zimbabwe één van de meest ontwikkelde economieën in Afrika, maar na de landhervormingen zit de economie in het slop. De grote landbouwbedrijven van blanken zijn overgedragen aan landloze zwarte boeren. Daarna is de landbouwproductie in elkaar gestort. De beslissing om het landbouwbeleid in handen van de militairen te geven, heeft de voedselbevoorrading nog meer in het gedrang gebracht, aldus de International Crisis Group.
31 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Bij zijn onafhankelijkheid in 1980 was Zimbabwe één van de meest ontwikkelde economieën in Afrika, maar het wanbeleid van president Mugabe heeft het land vandaag op de rand van de afgrond gebracht. Volgens de International Crisis Group (ICG) leeft 90 procent van de Zimbabwanen in armoede. De situatie is zo rampzalig dat de bevolking in opstand zal komen, voorspelt de ICG.

De economie van Zimbabwe zit in het slop na gedwongen landhervormingen. De grote landbouwbedrijven die in handen waren van blanken, zijn overgedragen aan landloze zwarte boeren. Daarna is de landbouwproductie in elkaar gestort. Een land dat vroeger landbouwproducten exporteerde, heeft nu te weinig voedsel voor zijn eigen bevolking.

De politiek om de landbouw in handen van de militairen te geven, heeft de voedselbevoorrading nog meer in het gedrang gebracht. De kleine privé-boeren die tevoren een deel van hun opbrengst konden verkopen, worden nu verplicht om de regerende ZANU-PF partij (Zimbabwe African National Union Patriotic Front) financieel te steunen. Vele Zimbabwanen overleven dankzij vrienden en familie in het buitenland.

President Mugabe is aan de macht sinds de onafhankelijkheid in 1980. Zowel de laatste presidentsverkiezingen in 2002 als de parlementaire verkiezingen van 2005 zijn volgens de oppositie en internationale waarnemers niet eerlijk verlopen. De oppositiepartij zegt dat vele van haar leden zijn gemarteld en gedood. Onafhankelijke radio- en televisiestations moeten vanuit het buitenland uitzenden.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek