"Geen zorgen om voorraad drinkwater"

Ondanks de aanhoudende droogte en warme temperaturen van de afgelopen weken, dreigt er geen tekort aan drinkwater.
10 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Ondanks de aanhoudende droogte en warme temperaturen van de afgelopen weken, dreigt geen tekort aan drinkwater. “Door de regen- en sneeuwrijke herfst- en wintermaanden is de huidige voorraad grondwater groot genoeg”, stelt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) in Het Laatste Nieuws. Alleen plaatselijk kan een probleem ontstaan, maar dat komt volgens VMW alleen bij temperaturen van 30°C voor.

“Er is geen reden tot paniek”, stelt watervoorzieningsmaatschappij TMVW in Het Laatste Nieuws. “De huidige voorraad leidingwater is groot genoeg. Mensen kunnen zelfs zonder problemen hun tuin blijven sproeien.” Ook de Vlaamse Watermaatschappij (VMW) weerlegt geruchten over een mogelijk drinkwatertekort. “Driekwart van het drinkwater is afkomstig uit de grond. Voor dat grondwaterpeil is de neerslaghoeveelheid tijdens de herfst- en wintermaanden belangrijk. En gelukkig waren die vorig jaar sneeuw- en regenrijk.”

De warme lente heeft het waterverbruik in Vlaanderen naar boven gestuwd. “Vlamingen verbruikten tijdens het afgelopen weekend bijvoorbeeld 20 tot 25 procent meer drinkwater dan normaal in deze tijd van het jaar. Maar zelfs dat brengt de bevoorrading niet in gevaar”, stelt VMW. “Alleen de aanvoer en opslag van drinkwater op lokaal niveau kan een probleem vormen. Bijvoorbeeld wanneer mensen massaal hun tuin besproeien en zwembadjes vullen. Maar uit ervaring weten we dat dit probleem zich meestal alleen stelt in zomermaanden en rond temperaturen van 30°C.”

Ook watervoorzieningsmaatschappijen die niet afhankelijk zijn van grondwater, zien volgens Het Laatste Nieuws geen probleem. Bij AWW uit Antwerpen wordt water afgetapt van het Albert- en Netekanaal, die op hun beurt voorzien worden door de Maas. “Wij zien geen problemen. De Maas staat vooralsnog hoog genoeg. Bovendien kunnen we altijd terugvallen op onze eigen spaarbekkens.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek