nieuws

"Hernieuwbare energie kan driekwart behoefte vervullen"

nieuws
Volgens een recent rapport van de Wereldklimaatraad IPCC in samenwerking met 120 wetenschappers, kunnen alternatieve bronnen tegen 2050 aan ongeveer driekwart van de wereldwijde energiebehoefte voldoen. Hierdoor zou de wereldwijde stijging van de temperaturen beperkt kunnen worden tot 2°C.
10 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Volgens een recent rapport van de Wereldklimaatraad IPCC in samenwerking met 120 wetenschappers, kunnen alternatieve bronnen tegen 2050 aan ongeveer driekwart van de wereldwijde energiebehoefte voldoen. Hierdoor zou de wereldwijde stijging van de temperaturen beperkt kunnen worden tot 2°C. Om dit te bereiken, moeten overheden een optimaal beleidskader creëren en zware investeringen stimuleren.

In het rapport worden 164 toekomstscenario’s berekend op basis van verschillende politieke, sociale en wetenschappelijke omstandigheden. Vier daarvan worden meer uitgebreid geanalyseerd. Als conclusie stelt de Wereldklimaatraad dat het aandeel hernieuwbare energie tegen 2050 in het beste geval 77 procent bedraagt, ten opzichte van 13 procent in 2008. Maar om dit te bereiken, moeten overheden alles in het werk stellen om de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen te stimuleren.

“In dit optimale scenario wordt de CO2-uitstoot zodanig verlaagd dat de wereldwijde temperatuurstijging beperkt blijft tot 2°C. Dit komt overeen met de doelstellingen die overheden overeenkwamen tijdens de klimaattop in Cancún eind vorig jaar”, luidt het.

Volgens het rapport moet tussen 2011 en 2020 949 tot 3.562 miljard euro geïnvesteerd worden in hernieuwbare bronnen. In de periode 2021-2030 wordt daar nog eens 1.041 tot 5.014 miljard euro bijgerekend. Wat het technische potentieel en de beschikbaarheid van alternatieve bronnen betreft, zal zich volgens de onderzoekers geen probleem stellen. “In de scenario’s wordt minder dan 2,5 procent van het potentieel aangewend. Er dreigt dus geen tekort.”

De kosten voor hernieuwbare energie zullen volgens de onderzoekers niet meer bedragen dan één procent van het wereldwijde binnenlands product. “Momenteel wordt nog te weinig rekening gehouden met de toekomstige winst uit hernieuwbare energie”, luidt het. “Daartegenover worden de negatieve effecten van fossiele energie zoals de opwarming van de aarde te weinig meegerekend.”

Christiana Figueres, uitvoerend secretaris van het VN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), benadrukte tijdens de publicatie van het rapport in Abu Dhabi dat ontwikkelingslanden nood hebben aan extra financiering en toegang tot technologie. “Zeker gezien daar de grootste groei in energiewinning verwacht wordt.” Daarnaast beklemtoonde Figueres dat ook geïndustrialiseerde landen de nodige voorwaarden en incentives moeten creëren om de groei van alternatieve bronnen in de eigen energiemix te bevorderen.

Meer info: lees het rapport 'Special Report Renewable Energy Sources. Summary for policymakers'

Bron: De Morgen/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek