"Geen sprake van mismanagement bij Profruco"

De kans bestaat dat Profruco in januari overgenomen wordt door de Belgische Fruitveiling. Of dat het gevolg is van mismanagement door de voormalige algemeen directeur? "Dat is nonsens", reageert voorzitter Patrick Thoen in de Gazet van Antwerpen. "Strubbelingen tussen de aandeelhouders, het personeel en de algemeen directeur liggen aan de basis van de beslissing".
20 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

De kans bestaat dat Profruco in januari overgenomen wordt door de Belgische Fruitveiling. Of dat het gevolg is van mismanagement door de voormalige algemeen directeur? "Dat is nonsens", reageert voorzitter Patrick Thoen in de Gazet van Antwerpen. "Strubbelingen tussen de aandeelhouders, het personeel en de algemeen directeur liggen aan de basis van de beslissing".

Profruco heeft een moeilijk jaar achter de rug omdat de omzet voor een groot deel de mist is ingegaan door een slechte oogst. "Maar ook andere veilingen hadden met dat probleem te kampen", zegt Thoen, die benadrukt dat Profruco nog altijd financieel gezond is. De overname is volgens hem belangrijk om concurrentieel sterker te staan.

"In andere landen zie je fruitveilingen ook samensmelten. Als kleine veiling is het niet evident om tegen reuzen op te boksen. Als de overname er komt, zouden we zo'n 75 procent van de Belgische peren in handen hebben en zeventig procent van de aardbeien", zegt Thoen. Bij Profruco worden voornamelijk appelen en peren geveild. Daarnaast worden er ook aardbeien aangevoerd, maar die worden reeds enkele jaren doorgestuurd naar Veiling Hoogstraten.

De aandeelhouders werden dinsdag geïnformeerd over de mogelijke overname. Nog deze maand wil Profruco een fusievoorstel neerleggen ter griffie van de rechtbank van koophandel. Wellicht zullen de aandeelhouders midden januari tijdens een algemene vergadering hun stem kunnen uitbrengen.

Bij een overname zou de Belgische Fruitveiling het kapitaal, de gebouwen en het personeel overnemen. Voor de werknemers en de telers zou er zo goed als niets veranderen. "Ze gaan bij het binnenrijden van het domein enkel een andere vlag zien hangen", aldus Thoen.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek