"Geen reden tot paniek omwille van EHEC-besmettingen"
nieuwsHet Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat er geen reden tot paniek is omwille van de 19 gevallen met de EHEC-bacterie in Limburg. “De eerste gevallen werden ons op 5 juni gemeld. Het Voedselagentschap heeft meteen de mogelijke bron gevonden en het vlees is vernietigd. Nu loopt er nog verder onderzoek om dit te bevestigen en alle andere besmettingsbronnen uit te sluiten”, klinkt het.
Officieel ligt het aantal besmettingen met EHEC in Limburg op 19. Bij twee volwassenen en twee kinderen leidde de besmetting tot het gevaarlijke hemolytisch uremisch syndroom, waarbij de werking van de nieren uitvalt. De koppeling aan de EHEC-bacterie werd voor het eerst gemaakt in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. “Wij kregen twee weken geleden in korte tijd zeven mensen met zeer bloederige diarree over de vloer”, zegt Stefan Delen, gastro-enteroloog van het ziekenhuis in Maaseik. “Wij brachten het Voedselagentschap op de hoogte van een mogelijke uitbraak.”
Het Voedselagentschap besliste om eerst de bron van de besmetting te achterhalen vooraleer te communiceren met de buitenwereld. Al snel bleek dat één met EHEC-bacterie besmet rund uit het slachthuis van Genk de grote boosdoener is. “Wij gaan ervan uit dat het rundvlees tijdens het slachten besmet is geraakt, wellicht is het vlees in contact gekomen met de inhoud van de darmen van het rund”, zegt Lieve Busschots, woordvoerder van het Voedselagentschap. Het rund dat drager was van de bacterie, is afkomstig van een boer uit Nederlands-Limburg.
Het vlees van de koe werd verwerkt door vleeshandelaar Van Herck Meat Services tot filet américain en ander gemalen vlees voor verschillende Delhaizes in Oost-Limburg. Vital Van Herck, zaakvoerder van Van Herck Meat Services, ontkent. “Het is de eerste keer in twintig jaar dat ik dit hier meemaak. Wij slachten hier 150 runderen per week en nog nooit is er iets fout gelopen. Wij volgen alle hygiëneregels en er zijn altijd mensen van het Voedselagentschap aanwezig in het slachthuis”, stelt hij.
Volgens Van Herck is zijn bedrijf zeker niet de enige schuldige voor de besmettingen. “Van het vlees van één karkas werd filet américain gemaakt, en je komt al snel aan 60 kilo américain per dier. Als die 60 kilo zwaar besmet in de winkel zou zijn terechtgekomen, zouden er veel meer mensen ziek geworden.” Hij vermoedt dat gebrekkige hygiëne bij de mensen die de américain gegeten hebben, het probleem verergerd hebben.
“De mensen zijn ziek geworden na het Pinksterweekend, toen de temperaturen hoog opliepen. Waarschijnlijk hebben veel mensen hun américain te lang uit de koelkast gelaten. Door het vlees in de warmte te laten, kunnen de bacteriën groeien en zich vermenigvuldigen. Van rauw vlees moet je de temperatuur altijd heel nauwgezet in de gaten houden”, verdedigt Van Herck zich.
Het Voedselagentschap en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukken dat er geen reden is voor paniek. “Het vlees is erg lokaal verhandeld en we kennen de bron”, aldus Busschots van het Voedselagentschap. “We willen iedereen correct informeren, maar we moeten ook vermijden dat er een paniekreactie ontstaat zoals vorig jaar in Duitsland. Niemand is ermee gebaat dat dit gebeurt”, laat het Agentschap Zorg en Gezondheid in een persbericht weten.
Bron: Eigen verslaggeving/Het Belang van Limburg