Geen euforie door gestegen consumentenvertrouwen

Het vertrouwen van de Belgische consument in de economie is in januari gedeeltelijk hersteld na de sterke terugval tijdens de laatste maanden van 2008. Dat blijkt uit de maandelijkse consumentenenquête van de Nationale bank van België. De stijging van het consumentenvertrouwen mag niet geïnterpreteerd worden als de start van het economisch herstel, waarschuwen economen in De Tijd.
21 januari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Het vertrouwen van de Belgische consument in de economie is in januari gedeeltelijk hersteld. Dat blijkt uit de consumentenenquête van de Nationale bank van België. De stijging van het consumentenvertrouwen mag niet geïnterpreteerd worden als de start van het economisch herstel, waarschuwen economen in De Tijd.

De indicator van het consumentenvertrouwen komt voor januari uit op -20. Tussen september en december was het consumentenvertrouwen sterk gedaald, van -9 naar -25. De gezinnen werden vooral optimistischer over de algemene economische vooruitzichten. Ze zien ook hun spaarvermogen en financiële situatie verbeteren dankzij de forse daling van de olieprijzen. Het is ondertussen wel meer dan een jaar geleden dat het consumentenvertrouwen nog positief was.

Economen waarschuwen bovendien om niet te veel belang te hechten aan het hogere vertrouwen. "Het is nog te vroeg om van het begin van een economisch herstel te spreken", beklemtoont Dexia-econoom Jacques De Pover. Zijn collega Steven Vanneste van Fortis zit op dezelfde golflengte: "We kunnen nog niet spreken van een trendbreuk. Het consumentenvertrouwen zal nog lange tijd laag blijven".

ING-econoom Philippe Ledent vreest zelfs dat het consumentenvertrouwen de komende maanden nog verder zal wegzakken. "Ik zie weinig redenen voor een stijging van het vertrouwen. De economische toestand is nu slechter dan in december", klinkt het somber. Verscheidene economen verwijzen naar de verslechtering van de arbeidsmarkt. Consumenten vrezen meer dan ooit een stijging van de werkloosheid.

Alle economen zijn het erover eens dat ons land een zware recessie doormaakt, maar ze zijn wel minder pessimistisch dan de Europese Commissie, die maandag een krimp van 1,9 procent voorspelde in 2009. KBC en Dexia zien de economische activiteit met ongeveer één procent dalen. Fortis vreest dat de economie met zowat 1,8 procent krimpt.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek