header.home link

Gates Foundation investeert 5 miljoen euro in Biotalys

21 oktober 2021

Het Gentse agrotechbedrijf Biotalys krijgt bijna 6 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation om de bladvlekkenziekte de wereld uit te helpen.

Biothalys, dat sedert deze zomer op de beurs noteert, heeft financiering versierd van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het geld, 5,14 miljoen euro, zal het Gentse biotechbedrijf gebruiken om biofungiciden te ontwikkelen voor Afrikaanse landbouwers die daarmee hun cowpeas, black eyed peas en andere bonen moeten kunnen beschermen.

Bladvlekkenziekte

Biothalys gebruikt eiwitten op basis van de antilichamen van de lama als schimmelbestrijder. Met  die technologie moet het mogelijk zijn om ook de verwekker van de bladvlekkenziekte te bestrijden. Die plaag bij cowpeas en andere peulvruchten treft miljoenen kleine landbouwers in Afrika, vooral vrouwelijke “small holders”. De bonen worden naar schatting verbouwd op 14,5 miljoen hectare landbouwgrond, goed voor een wereldwijde productie van  6,2 miljoen ton en een dagelijkse consumptie door meer dan 200 miljoen mensen. De bladvlekkenziekte kan tot 40 procent van de oogst van kleinschalige landbouwers vernietigen.

"Dit zijn belangrijke gewassen voor miljoenen kleinschalige landbouwers wereldwijd om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Door deze telers innovatieve en betaalbare middelen aan te reiken om de opbrengst en kwaliteit van hun gewassen te beschermen zonder hun landbouwgrond en de gezondheid van hun families te schaden, bieden wij een economisch en maatschappelijk voordeel dat niet kan worden bereikt met de huidige chemische pesticiden", zegt CEO Patrice Sellès.

Wij zijn niet naar hen gestapt. Zij zijn naar ons gekomen omdat ze onze technologie voor duurzame landbouw interessant vonden

Toon Musschoot - Woordvoerder Biotalys

Betere landbouwmethodes zijn een belangrijke investeringspoot voor de Gates Foundation. ‘Wij zijn niet naar hen gestapt. Zij zijn naar ons gekomen omdat ze onze technologie voor duurzame landbouw interessant vonden’, zegt Biotalys-woordvoerder Toon Musschoot aan De Tijd. ‘Ze hebben een lange lijst met problemen waar een oplossing voor nodig is. We hebben samen bekeken wat wij voor hen konden betekenen. Dat proces heeft zes maanden geduurd. Uiteindelijk is dit onderzoeksproject er uitgekomen. Dat laat ons toe onze technologie in te zetten bij miljoenen boeren.’

Biotalys krijgt de centen gespreid over vier jaar. Na afloop van die periode zou het een stof klaar moeten hebben die werkt. Daarna is nog eens vier jaar nodig om onder meer de dosis te optimaliseren en allerhande veldtesten te doen. ‘De steun van Gates dekt dus niet alle kosten. Daarvoor is een nieuwe financiering in een tweede fase, afhankelijk van de onderzoeksresultaten', luidt het.

Bron: De Tijd / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek