header.home link

Fruittelers met vorstgevoelige percelen nemen maatregelen om bloesems te beschermen

Verschillende fruittelers hebben afgelopen nacht de grote middelen moeten bovenhalen om vorstschade aan hun bloesems te voorkomen. Deze nacht werden temperaturen rond de -2 graden gemeten. Vooral de fruittelers die pruimen telen, haalden de warmtekanonnen en vuurpotten van stal om hun bloesems te beschermen. "Maar dat waren uitzonderingen en is zeker niet algemeen", zo laat Danny Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) weten.

4 april 2023  – Laatste update 4 april 2023 15:35
Lees meer over:

"De teler weet goed welke zijn vorstgevoelige percelen zijn en of ze daar op geplant hebben. Dan weten ze dat als ze niets doen, ze snel schade hebben", zegt Bylemans.

De start van het bloesemseizoen van de appel- en perenbomen wordt rond het weekend verwacht. "Als je nu al rondkijkt zie je links en rechts al een bloemetje opengaan", vervolgt Bylemans. "We vermoeden dat we door de klimaatverandering een minder synchrone bloei hebben. Maar om voor een paar procent van de bloemen maatregelen te nemen, daarvoor zijn die kosten te groot. Zeker als je de prijs van de vuurpotten, het gas van de machines en het werk dat je erin steekt meetelt."

Dit jaar zullen er vooral veel bloesems van conferenceperen te zien zijn in Haspengouw, omdat de fruittelers al enkele jaren bezig zijn de appelbomen te vervangen door die met conferenceperen. "Daarin is onze conferencepeer uniek, want als de eicel van de vrucht bevroren is, gaat die toch een vrucht geven zonder zaadjes."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek