Opleidingsprogramma maakt werkzoekenden warm voor job met koeien

Inagro heeft het opleidingsprogramma CowForme opgestart om werkzoekenden te motiveren voor een carrière als medewerker in de melkveehouderij. Vorige week ging de eerste kennismakingsweek door. De vijf deelnemers hebben zicht op een job bij West-Vlaamse melkveehouders.

15 februari 2022  – Laatste update 15 februari 2022 15:39
Lees meer over:
inagro

Voor Lisa Dejonghe, onderzoeker rundvee- en varkenshouderij bij Inagro, is het project in de eerste plaats gestart vanuit de noden van de melkveehouders. “Onze melkveebedrijven zijn verder geprofessionaliseerd en gegroeid, maar we zien ook dat het niet meer zo evident is als vroeger om met familiale arbeid te werken. Ouders stoppen vroeger met meewerken, kinderen gaan studeren en elders werken. Als je nooit op externe arbeid beroep kan doen, ben je als melkveehouder heel hard gebonden aan je bedrijf. We hoorden veel verhalen van boeren die getuigden dat op zondagmiddag er eens tussenuit gaan, betekende dat ze die avond tot tien uur in hun stal zouden staan.”

Sociale aspect

Het Interreg-project CowForme – dat ook in Wallonië en Noord-Frankrijk loopt – wil daarom werkzoekenden (de overgrote meerderheid van buiten de landbouw) warm maken voor een job in de veehouderij. De resultaten en bevindingen van de eerste kennismakingsweek werden vorige week vrijdag voorgesteld op de Biezenhoeve in Poperinge. De familie Vandenbussche werkt al langer met personeel. “Wij melken met robots, hebben een akkerbouwtak, doen ook aan verbreding met teambuilding via farmfun en boerderijklassen, maar gaan ook allebei nog deeltijds buitenhuis werken. Om dat allemaal rond te krijgen, werken we al langer met medewerkers in verschillende statuten. Voor ons is het sociale aspect belangrijk, onder de mensen komen, maar ook het feit dat de administratieve verplichtingen van de boer steeds zwaarder worden, waardoor minder tijd over schiet voor ander werk.”

Onze melkveebedrijven zijn verder geprofessionaliseerd en gegroeid. Het is niet meer zo evident om met familiale arbeid te werken

Lisa Dejonghe - Onderzoeker Rundvee- en varkenshouderij

Vijf cursisten

In de eerste kennismakingsweek kregen de deelnemers die doorstroomden van bij de VDAB meteen een stoomcursus melkveehouderij op vijf verschillende West-Vlaamse melkveebedrijven. Op de eerste dag konden ze meteen meedraaien met de leerlingen van het zevende specialisatiejaar melkvee van VABI, op de tweede dag in Moorslede kregen ze uitleg van rundveeconsulent Jan Halewyck van Boerenbond over het melkproces. Ook de veldwerkzaamheden, de verzorging van de koeien en de kalveren en het voederen kwamen uitvoerig aan bod.

Nick Buyse (35) uit Lendelede is één van de vijf cursisten. Hij is al anderhalf jaar werkzoekend: "Ik verloor mijn job in de horeca door corona. Via de VDAB kwam ik in contact met deze opleiding. De realiteit staat ver van boer Charel die ik ken van op de televisie. De bedrijven die we bezochten zijn allemaal moderne ondernemingen met veel automatisatie en aandacht voor hygiëne. Ik vind het een heel gevarieerde job. Je zit in de natuur, in open lucht en je bent met dieren bezig. Als mijn lichaam het aankan - ik heb een nieuwe heup - dan zie ik het volledig zitten."

Dat mag geen probleem zijn, zegt Inagro-melkveeadviseur Ilse Louwagie: "De laatste jaren is de job veel geëvolueerd, er is meer en meer aandacht voor ergonomie. De fysiek zware taken zijn toch al beperkter geworden. De job is ook perfect haalbaar voor vrouwen."

inagro2

IBO

In een tweede fase kunnen de deelnemers een individuele beroepsopleiding (IBO) starten met het oog op een aanwerving. Ze staan daarbij onder begeleiding van de VDAB bij een melkveehouder die hen de kneepjes van het vak bijbrengt. Het is een laagdrempelige vorm van opleiden op de werkvloer. Als alles goed verloopt, kan na enkele maanden een aanwerving volgen. “Het is een erg voordelige formule, want de werkzoekende kan zonder ervaring aan de slag in een bedrijf met het oog op een contract van bepaalde of onbepaalde duur”, verduidelijkt Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen.

Ook de West-Vlaamse gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert (CD&V) kwam luisteren naar de ervaringen van de cursisten. Naeyaert: “Traditioneel werken melkveebedrijven in Vlaanderen vooral met familiale arbeid, maar in het buitenland is die externe arbeid al veel beter ingeburgerd. Mijn broer baat een melkveebedrijf uit in Zweden en daar heeft hij werknemers die al dertig jaar voor dezelfde boerderij werken. Dat is het beste bewijs dat werken in de melkveehouderij een job is die veel voldoening geeft. Ook hier kan dat een bijdrage zijn voor de levenskwaliteit van onze melkveehouders. De arbeidsmarkt in West-Vlaanderen is zeer krap, dus wil ik alle landbouwers oproepen om vacatures zeker door te geven aan de VDAB. Alleen dan kunnen de bemiddelaars er actief mee aan de slag.”

Bedrijfsblindheid

Werken met werknemers vraagt een mentaliteitsverandering, zegt Sofie Vanpeperstraete van de Biezenhoeve: “Eigenlijk is dit één van de voordelen van met personeel werken. Wij zijn wel gedwongen om veel gestructureerder te werk te gaan, wij hebben ook voor alle processen op onze boerderij uitgeschreven protocollen. De luxe om een schop te laten slingeren hebben wij niet, want misschien heeft iemand anders ze nodig. Uiteindelijk win je daar allemaal veel tijd mee.”

Er bestaat zoiets als ‘bedrijfsblindheid’. Je doet iets omdat je het altijd zo gedaan hebt. Wij leren veel van onze medewerkers, die vaak met een frisse blik naar problemen kijken

Sofie Vanpeperstraete - De Biezenhoeve

Ook op vlak van nieuwe ideeën kan het verrijkend werken. Vanpeperstraete: “Er bestaat zoiets als ‘bedrijfsblindheid’, zeker in de landbouw kan dat sterk zijn. Je doet iets omdat je het altijd zo gedaan hebt. Wij leren echt nog veel van onze medewerkers, omdat zij vaak een frisse blik hebben om naar problemen te kijken.”

Voor Inagro en de partners van CowForme is het dan ook een logische volgende stap om die managementskills verder te helpen ontwikkelen bij de melkveehouders. Lisa Dejonghe: “Parallel met de opleiding voor werkzoekenden, gaan we ook workshops en opleidingen aanbieden voor arbeidsgerelateerde thema’s voor melkveehouders. Het gaat daarbij over arbeidsmanagement, aanwerving van en omgang met personeel en werken met protocols. Ons volgende project zal gaan over ‘LEAN-farming’, waarbij de managementprincipes van de Japanse autobouwer Toyota worden toegepast op de landbouw.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek