nieuws

Fruittelers en omwonenden verdeeld over hagelkanonnen

nieuws
Hagelkanonnen zorgen in Limburg voor de nodige commotie. In Herk-de-Stad en Rummen bij Geetbets staan hagelkanonnen die met schokgolven moeten voorkomen dat er hagelbollen gevormd worden. Fruittelers hopen zo hun oogst te beschermen tegen hagelschade. Sommige omwonenden zijn evenwel niet opgezet met de verstoring van hun rust.
18 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Hagelkanonnen zorgen in Limburg voor de nodige commotie. In Herk-de-Stad en Rummen bij Geetbets staan hagelkanonnen die met schokgolven moeten voorkomen dat er hagelbollen gevormd worden. Fruittelers hopen zo hun oogst te beschermen tegen hagelschade. Sommige omwonenden zijn blij dat ook zij gespaard blijven van onweer, maar andere zijn niet opgezet met de verstoring van hun rust.

De hagelkanonnen werden de voorbije dagen vanwege het slechte weer intensief gebruikt. Fruittelers van Herk-de-Stad, die voor de plaatsing van de kanonnen samenwerken met hun collega's uit Rummen, maken zich immers klaar om de appelen te oogsten en als de hagel nu toeslaat, heeft dat desastreuze gevolgen voor de oogst.

Een hagelkanon spuit gas in dat gemengd wordt met perslucht en vervolgens iedere zeven seconden een schokgolf teweeg brengt om de positieve en negatieve gelaagdheid in een onweerswolk te mengen. 20 tot 30 minuten voor een onweer moet de machine gestart worden. "Het fruit in de buurt van de hagelkanonnen werd gespaard, terwijl heel wat fruittelers uit de streek het voorbije jaar slachtoffer werden van hagelschade", zegt fruitteler Willy Beelen. "We zijn dan ook overtuigd dat de kanonnen ons beschermen tegen hagel".

De hagelkanonnen zijn operatief van mei tot oktober. "We houden ons aan de geluidsnormen en staan in contact met het KMI zodat de kanonnen enkel worden ingeschakeld als er onweer op komst is", zegt Beelen. "Op die manier proberen we de overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken".

De buurtbewoners reageren verdeeld. Een deel van de omwonenden hoopt dat de kanonnen het felle onweer en de hagel ver uit hun buurt houden. Andere vinden de hagelkanonnen vooral hinderlijk. "Er staat een kanon vlakbij mijn huis dat in vier dagen drie keer gedurende een uur luide knallen heeft afgevuurd. Ik heb de politie al pv laten opstellen voor ontoelaatbare geluidshinder", zegt Jan Ysenbrandt.

In Herk-de-Stad werd er zelfs een comité opgestart om de komst van zeven hagelkanonnen in de Keernestraat te beletten. "Wij zijn speciaal naar het platteland verhuisd, ver van het centrum, om het wat rustiger te hebben", zegt bewoner Tino De Blier. "Maar met die kanonnen heb je hier niet vaak rust".

In Herk-de-Stad is Burgemeester Paul Buekers van Herk-de-Stad van zin om een allerlaatste keer met de fruitboeren uit zijn gemeente samen te zitten om de situatie te bespreken. Dat de hagelkanonnen ooit zullen verdwijnen, betwijfelt de burgemeester. "De fruittelers hebben miljoenen geïnvesteerd in die kanonnen zodat de omwonenden niet mogen hopen dat de kanonnen verdwijnen" zegt burgemeester Paul Buekers.

"Het aantal schoten beperken, is geen optie want dan wordt de werking van het kanon verstoord en heeft het geen effect meer", klinkt het bij de gemeente Geetbets."Onze gemeente is erg landelijk en daarom hebben we beslist de fruittelers te steunen in hun strijd tegen de hagel".

Bron: Het Laatste Nieuws/deredactie.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek