FrieslandCampina ziet af van quotum voor leveranciers in Vlaanderen

FrieslandCampina ziet af van de invoering van een referentiewaarde bij haar Vlaamse leveranciers. “Op dit moment kan FrieslandCampina de Belgische leveranciersmelk goed valoriseren”, laat het bedrijf weten nadat het de leveranciers eerder dit jaar op de hoogte had gebracht van de invoeringsplannen van een soort van quotum. Hierop hebben enkele melkveehouders de Nederlandse zuivelverwerker verlaten.

21 december 2021  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2021 13:23
Lees meer over:
frieslandcampina-waterstof-melkwagen-1250

Dries Maenhout uit Poeke, bij Aalter, leverde jarenlang zijn melk naar tevredenheid aan FrieslandCampina. Terwijl de prijzen van Milcobel lange tijd aan het slabakken waren, mocht hij rekenen op betere financiële opbrengsten bij de Nederlandse zuivelverwerker. Over tien dagen komt er aan de samenwerking echter een einde. Maenhout deed zijn opzeg en levert in 2022 aan het Nederlandse Farmel. “FrieslandCampina heeft ons eerder dit jaar laten weten dat het een melkquotum in wil stellen met 2020/2021 als referentie jaar. Extra productie wordt tegen 2,5 euro per 100 liter minder betaald.”

Deze maatregel zou Maenhout naar eigen zeggen veel geld kosten. “Wij willen onze melkveestapel uitbreiden van 90 naar 170 koeien. Daardoor hebben we over twee jaar tot een miljoen meer melkproductie en dit betekent dat we 25.000 euro verliezen op jaarbasis”, verklaart hij de financiële reden achter zijn opstap.

Vlaamse volume goed te valoriseren

FrieslandCampina erkent dat het heeft rondgelopen met de gedachte een referentievolume in te voeren. Dit heeft mogelijk alles te maken met de slechte markomstandigheden sinds de coronacrisis. Enkele maanden geleden is er echter een kentering op de markt gekomen. VILT berichtte gisteren al over het tekort aan melk op de wereldmarkt. Dit tekort zou er volgens experts mede reden van zijn dat de melkprijs op het moment zo hoog ligt.

Hoge melkprijs verklaard: “Er is een eindejaarsrally gaande op de zuivelnoteringen”
Uitgelicht
Door een bloeiende wereldmarkt en minder aanbod is er momenteel een sterke stijging van de zuivelnoteringen. Deze “eindejaarsrally” verklaart volgens Renaat Debergh, afgevaard...
20 december 2021 Lees meer

De zuivelverwerker zegt dat het de marktontwikkelingen de afgelopen maanden samen met producentenorganisatie (PO) Dairycam “op de voet heeft gevolgd en besproken” en op haar besluit is teruggekomen. “Op dit moment kan FrieslandCampina de Belgische leveranciersmelk goed valoriseren. Hierdoor zien we nu onvoldoende aanleiding om het referentievolume in te voeren. De melkprijssystematiek voor volgend jaar blijft daarmee ongewijzigd ten opzichte van 2021”, laat woordvoerder Sarah De Meester weten. 

Uitbreiding veestapel met eigen jongvee

Voor Maenhout kwam deze ommekeer te laat. “Wij kregen vorige week een brief in huis dat FrieslandCampina afziet van de invoering van het quotum. Maar dat is ruimschoots te laat. Wij zitten inmiddels bij een ander bedrijf waar we wel kunnen groeien.” De Nederlandse zuivelaar telt 340 leveranciers in België. Volgens De Meester zijn er omwille van de beperkende plannen "een zeer beperkt aantal leveranciers vertrokken".

Maenhout legt momenteel de laatste hand aan een uitbreiding van zijn stal. De uitbreiding van zijn melkveestapel zal geleidelijk gebeuren met eigen jongvee. “We zullen we een jaar of twee nodig hebben voordat we op productie zitten”, zegt de melkveehouder die bekend staat om zijn hoge melkproductie. Zijn robotgemolken koeien produceerden in 2020 gemiddeld bijna 14.000 liter melk per koe.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek