FrieslandCampina één van de grootste publiekstrekkers Open Bedrijvendag

Zuivelverwerker FrieslandCampina uit Aalter behoorde zondag tot de grootste publiekstrekkers van de Open Bedrijvendag. Bij de zuivelverwerker loste Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) het startschot voor het publieksevenement. Ook Dewulf uit Roeselare, producent van landbouwmachines, nam deel en trok veel bezoekers. Bij beide bedrijven was er ook aandacht voor de krappe arbeidsmarkt.

4 oktober 2021  – Laatste update 6 oktober 2021 11:03
Lees meer over:
VOKA-Open bedrijvendag Persmoment-Event-020-Highres

Zondag vond de 31ste editie van de Open Bedrijvendag plaats, een initiatief waarmee werkgeversorganisatie Voka Vlaamse bedrijven in de kijker wil zetten. Honderd bedrijven deden mee aan het evenement dat uiteindelijk 125.000 bezoekers trok. Nog eens 100 andere bedrijven konden online bezocht worden. Met zo’n 3.000 fysieke bezoekers behoorde FrieslandCampina tot de grootste publiekstrekkers.

Ook Vlaams minister Hilde Crevits trok naar het zuivelbedrijf in Aalter om er het startschot voor het VOKA-evenement te geven. De organisatie van Open Bedrijvendag wilde met de keuze voor FrieslandCampina voor de officiële opening een eerbetoon brengen aan het 150-jarige jubileum van Koninklijke FrieslandCampina, het moederbedrijf.

300 melkveehouders leveren aan Campina

De zuivelcoöperatie telt 11.400 aangesloten leden-melkveehouders in België, Nederland en Duitsland. In België zijn 300 boeren aangesloten bij de coöperatie, de meeste in een straal van 30 kilometer rond de fabriek in Aalter. De fabriek geldt als de Europese draaischijf van zuiveldranken en lang houdbare melk. Behalve de fabriek in Aalter baat FrieslandCampina nog drie andere Belgische productielocaties uit in Bornem, Lummen en Genk waar ook room, desserten en kaas wordt gemaakt. In België staan er 1.200 werknemers op de loonlijst.

Het 150-jarige jubileum was voor het zuivelbedrijf aanleiding om voor de eerste keer mee te doen aan de Open Bedrijvendag, vertelt woordvoerder Sarah De Meester. “Hiermee wilden we een ceremonieel tintje geven aan onze verjaardag.” Een andere reden die meespeelde, was de nieuwe PET-verpakkingslijn die deze zomer in gebruik werd genomen en die een verduurzaming van de verpakking voorstaat. Sinds juni worden op deze lijn Cécémel en Fristi gebotteld.

IMG_4245

Nutroma niet langer in glazen flessen

Vanaf nu rolt ook Nutroma van deze lijn. Het koffiemelkmerk viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en is voortaan dus niet meer in glazen flesjes verkrijgbaar, maar in 100 procent recycleerbare PET-flessen. “Dit zal even wennen zijn voor de consument”, liet Minister Crevits weten. Tijdens een uur durend bezoek aan het bedrijf transporteerde zij symbolisch de eerste pallet met nieuwe Nutroma flesjes.

Crevits sprak haar bewondering uit voor het duurzaamheidsinitiatief. “Het zijn de bedrijven die voor verduurzaming moeten bewerkstelligen, niet de overheid”, benadrukte zij.

Jeroen Van de Broek, directeur bij FrieslandCampina in België, kadert de miljoeneninvestering in de ambitie om tegen 2050 volledig circulair te zijn op het gebied van verpakking. Het produceren, vervoeren en recycleren van PET-flessen vereist minder energie in vergelijking met eenmalig glas. Hierdoor wordt minimaal 46 procent CO2-uitstoot op het verpakkingsmateriaal bespaard, becijferde de zuivelverwerker.

Tijdens de opening van het VOKA-evenement was er bij de inleidende sprekers ook veel aandacht voor de krappe arbeidsmarkt. Steeds meer bedrijven blijken problemen te ervaren om vacatures ingevuld te krijgen. Ook Van de Broek richtte voorafgaand aan het evenement de aandacht op 17 vacatures bij FrieslandCampina in haar vestigingen in Aalter, Gent, Lummen en Bornem. 

Met onze deelname aan de Open Bedrijvendag hopen we vacatures te kunnen invullen. Vooral technisch personeel is moeilijk te vinden

Jordy Vandecappelle - Marketing-verantwoordelijke Dewulf
Dewulf_Open Bedrijvendag

Dewulf toont productie van landbouwmachines

De krapte op de arbeidsmarkt wordt zeker ook gevoeld bij machinebouwer Dewulf.  Sterker nog: het was voor het bedrijf uit Roeselare de belangrijkste reden om na 2012 voor de tweede keer mee te doen. Het bedrijf heeft 20 tot 30 vacatures en vooral technische posities raken moeilijk ingevuld, vertelt marketingverantwoordelijke Jordy Vandecappelle. “Met deelname aan de Open Bedrijvendag hopen we bezoekers te ontvangen die uiteindelijk als werknemers instromen.”

Meer dan 4.300 bezoekers kwamen uiteindelijk een kijkje nemen in de fabriek in Roeselare. Hiermee voert Dewulf de lijst van best bezochte bedrijven aan volgens VOKA. Dewulf is een wereldspeler op het gebied van landbouwmachines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen. Het 75-jarige familiebedrijf ontwerpt en produceert jaarlijks een 300-tal aardappel- en wortelrooiers waarvan zo'n tachtig procent op export vertrekt.

Door de coronacrisis had Dewulf aanvankelijk een vermindering van de vraag verwacht omdat de frietindustrie slecht heeft gedraaid door de sluiting van de horeca. “Minder friet, betekent normaal gezien minder vraag naar machines, maar dat was dit jaar niet het geval”, vertelt  Vandecappelle die stelt dat de machinebouwer op een recordjaar afstevent. “En dan worden we nog geremd in de groei door leveringsproblemen van bijvoorbeeld hydromotoren.”

VOKA Open Bedrijvendag

Sinds 1991 zetten bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren elke eerste zondag van oktober hun deuren open voor het grote publiek. Pre-corona was het evenement elk jaar weer goed voor enkele honderdduizenden bezoekers. Na de digitale editie in 2020 vindt er dit jaar een hybride versie plaats waarbij je zowel fysiek als online bedrijven kan bezoeken. Door de coronacrisis werd er voor het eerst met reservaties gewerkt en moest er een administratieve bijdrage van 2 euro per bezoeker worden betaald.

Bron: Eigen berichtgevinig

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek