Franse oesterkweek gefnuikt door stormweer

Een zware klap net voor de feestdagen bij de Franse oestersector. Storm Ciarán heeft er vorige week een groot deel van de oesterboerderijen vernield. Dat meldt voorzitter van het nationaal comité voor de schelpdierenteelt Philippe Gal aan de Franse zender BFMTV. Het aanhoudende hoge tij en het zand bedekken de installaties en bemoeilijken de oogst.

7 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 november 2023 21:00 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
oester

Wie tijdens de feestdagen houdt van een zilt aperitiefhapje, moet mogelijk uitkijken naar een alternatief. Frankrijk is de belangrijkste oesterleverancier van Europa. Jaarlijks produceert het land 81.000 ton oesters, wat goed is voor een omzet van ruim 400 miljoen euro. Voor de oestertelers wordt het na de storm een race tegen de klok om alsnog aan de vraag te voldoen. "Voor de Atlantische kust en die van het Kanaal zijn mogelijk 3.000 bedrijven getroffen”, meldde Gal aan de Franse tv-zender. “Voor Ciarán was er Céline en onmiddellijk daarna Domingos.”

Oesters planten zich voort in de maanden juli en augustus. In Frankrijk worden oesters vooral gekweekt via de tafelmethode. Hierbij gebruikt men metalen, tafelvormige constructies waaraan netten met jonge oesters worden vastgemaakt. Zo blijven ze veilig voor predatoren, en kunnen ze makkelijk ontwikkelen.

Probleem is dat deze tafels door het aanhoudende stormweer te lang onder water staan. Om de huidige oogst te redden, moet men zo snel mogelijk deze teeltinstallaties bergen, zegt Gal. Want als de oesters onder water komen te staan, verzanden of dichtslibben, dan dreigen ze af te sterven. "Een maand voor de eindejaarsfeesten ziet het er echt zeer slecht uit”, zegt hij.

Schade en diefstal

Niet enkel de natuur speelt de oesterkwekers parten. In Ouest-France getuigen oesterkwekers hoe dieven gebruik maken van de chaos om oesters te stelen. De schelpdierenfederatie roept mensen op om gestrande zakken niet aan te raken, zodat de eigenaars de getijden kunnen afwachten om de oesterzakken veilig te recupereren.

Bij sommige kwekers reikt de schade nog verder dan verloren oesterzakken. De overstroming was in sommige gebieden zo erg, dat ook de schuren onder water kwamen te staan. Randapparatuur zoals sorteermachines en transportbanden raakten zo beschadigd. Afwachten dus hoe snel de Franse oesterkwekers dit drama te boven komen.

Wordt combo passieve visserij en aquacultuur op zee binnenkort rendabel?
Uitgelicht
Voor de Belgische kust zijn de afgelopen drie jaar zeeboerderijen waar mosselen, oesters en zeewier groeien in combinatie met passieve visserij via innovatieve loktechnieken u...
28 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga / Ouest-France

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek