Opent Vlaanderen binnenkort zijn eerste industriële scampikwekerij?

nieuws

Vlaanderen staat mogelijk aan de vooravond van een primeur: de eerste grootschalige scampikwekerij van het land. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het Belgische bedrijf Aqua Development Holding heeft een vergunningsaanvraag ingediend om in Kinrooi, op de terreinen van Agropolis, jaarlijks 200 ton reuzengarnalen te kweken. Als de kwekerij er komt, kan de Vlaamse scampi een duurzamer alternatief bieden voor de import uit Azië en andere werelddelen.

12 maart 2025 VILT-redactie
Lees meer over:
Scampikweek_Agropolis_Kinrooi

Duurzaamheid en lokale productie

Scampi en gamba's zijn populaire tropische schaaldieren die in Vlaanderen gesmaakt worden, maar hun ecologische voetafdruk is vaak groot. Dit komt door de lange transportroutes en de milieubelastende kweekmethodes in sommige productielanden. Aqua Development wil hierin verandering brengen met de allereerste Vlaamse scampikwekerij. Het bedrijf met Zuid-Koreaanse oorsprong wil de kwekerij neerplanten op een terrein van 3,5 hectare van Agropolis, de incubator en bedrijvensite voor de agrofoodsector, in Kinrooi. Daar wil het een serre optrekken met verschillende grote waterbassins om lokale scampi te kweken volgens “duurzame en innovatieve productiemethoden”. "De kwekerij zal werken volgens lokale standaarden en duurzaamheidsprincipes, wat de noodzaak voor import vanuit bijvoorbeeld Azië aanzienlijk kan verminderen", vertelt Kristof Das van Agropolis aan Het Belang van Limburg.

De kwekerij zal zich richten op de productie van maar liefst 200 ton Vannamei- of witpootgarnalen voor de versmarkt. De schaaldieren worden gekweekt in een gecontroleerde serreomgeving met waterbassins, die het natuurlijke ecosysteem van de diertjes nabootst. Het bedrijf streeft naar een milieuvriendelijke aanpak, waarbij het waterverbruik tot 99 procent gereduceerd wordt door hergebruik van water uit een nabijgelegen grindplas. “Bovendien zal er geen gebruik worden gemaakt van antibiotica of chemicaliën tijdens het kweekproces”, aldus Das.

De uitdaging van garnalenkweek

Momenteel is Eric De Muylder uit Ternat de enige gambakweker in België. Met zijn bedrijf Eric's Gamba's kweekt hij witpootgarnalen op kleine schaal in plastic serres achter zijn woonhuis. “Ik ben tien jaar bezig en vorig jaar heb ik voor het eerst één ton geproduceerd”, zegt De Muylder aan Het Belang van Limburg. “Het is een intensief proces. Je moet het hele jaar door de temperatuur van het water op 26 tot 28 graden kunnen houden. Daarom moet ik mijn productieschema aanpassen, en heb ik garnalen geselecteerd die ook bij lagere temperaturen goed groeien.” Ook het kweken van larven is geen evidente klus. “De eitjes zijn amper 0,2 millimeter groot, ze zijn heel teer en je moet er dag en nacht mee bezig zijn.”

Meer nieuws in mei

Als de kwekerij in Kinrooi groen licht krijgt, zou dit een mijlpaal zijn voor de Belgische aquacultuur. De beslissing over de vergunning wordt verwacht in mei. "Het openbaar onderzoek is afgerond en externe adviesinstanties hebben tot 5 april om advies te geven", zegt Peter Nies (cd&v), burgemeester van Kinrooi. De gemeente zal uiterlijk op 8 mei een definitieve beslissing nemen.

Ontwikkeling aquacultuur in Vlaanderen krijgt injectie van 6,6 miljoen euro
Uitgelicht
Vlaanderen zal op 6,6 miljoen euro ondersteuning van de Europese Commissie kunnen rekenen voor de ontwikkeling van de aquacultuursector in ons land. Dat heeft Vlaams minister...
26 januari 2023 Lees meer

Bron: HBVL / VRT / Eigen berichtgeving

Beeld: Agropolis

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek