Franse melkveehouders krijgen gemiddeld 28 eurocent

Na aanslepende onderhandelingen hebben in Frankrijk vertegenwoordigers van de melkveehouders en de zuivelindustrie een akkoord bereikt over de gemiddelde melkprijs voor dit jaar. Het compromis is een prijs van 28 eurocent per liter melk. Bovendien trekt landbouwminister Michel Barnier 30 miljoen euro steun uit voor de melkveebedrijven.
5 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Na aanslepende onderhandelingen hebben in Frankrijk vertegenwoordigers van de melkveehouders en de zuivelindustrie een akkoord bereikt over de gemiddelde melkprijs voor dit jaar. Het compromis is een prijs van 28 eurocent per liter melk. Bovendien trekt landbouwminister Michel Barnier 30 miljoen euro steun uit voor de melkveebedrijven.

De voorbije weken hebben de Franse melkveehouders in heel het land actie gevoerd voor hogere melkprijzen. In Clermont-Ferrand lieten ze donderdag nog 15.000 liter melk weglopen en een zuivelfabriek van Lactalis werd bezet. De spanning tussen de boeren en de zuivelindustrie is bij onze zuiderburen te snijden sinds de mededingingsautoriteiten bezwaren uitten tegen de interprofessionele afspraken over de melkprijs.

Sindsdien hebben de betrokken partijen meermaals onderhandeld, maar zonder resultaat. Onder druk van minister Barnier en met de steun van de twee bemiddelaars die de Franse regering onlangs heeft aangesteld, werd nu toch een overeenkomst bereikt. Naast een gemiddelde melkprijs voor dit jaar stipuleert het akkoord ook dat de Cniel vanaf volgend jaar om de drie maanden de markttendenzen voor de zuivelsector zal publiceren.

Verder engageren hebben de producenten en verwerkers zich geëngageerd om tegen het eind van het jaar een akkoord uit te werken over een interprofessioneel kader dat de toekomstige contractuele relaties tussen beide partijen moet bepalen. "Dit is een uitgelezen kans om de stabiliteit te komen waar de sector momenteel nood aan heeft", meldt het Franse landbouwministerie in een communiqué.

Het steunbedrag van 30 miljoen euro moet ten goede komen aan de "verzwakte" melkveebedrijven. Op die manier kunnen financiële en sociale lasten verlaagd worden.

Bron: AP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek